bio-forum.pl

Miseczkowate grzyby na liściastej gałęzi.

bez logowania - można przeglądać
Asco*

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Miseczkowate grzyby na liściastej gałęzi.
11.kwi.05 21:55
Krzysztof Ślusarczyk ("krzychu")

Byłem dzisiaj w lesie zaglądnąć do miejsc gdzie rosną smardzowate ale jeszcze nic z tych rzeczy nie wyrasta. Rozglądałem się też za kolorowymi miseczkami i tak bardzo chciałem coś znależć, że dostrzegłem te szare i małe na liściastej chyba bukowej albo dębowej gałęzi. Średnica tych największych to ok. 1, 5 mm. Pod mikroskopem widoczne worki ale jeszcze puste bez zarodników.

od sie.2002

2. Miseczkowate grzyby na liściastej gałęzi.
11.kwi.05 22:00
"pimpek"

No na pierwszy rzut oka to też jakiaś Mollisia :)

(wiadomość edytowana przez pimpek 11. Kwietnia. 2005)

od maj.2002

3. Miseczkowate grzyby na liściastej gałęzi.

Wygląda na młode okazy Mollisia cinerea.

od maj.2003

4. Miseczkowate grzyby na liściastej gałęzi.
11.kwi.05 23:17
Anna Kujawa "AniaK"

Może byc Mollisia cinerea, ale przypatrz sie Krzysztof uwaznie, czy przypadkiem pod miseczkami nie ma brązowego subiculum (czasem jest jak warstewka ścisłej "pajęczynki"). Wtedy to mogłaby byc Mollisia (Tapesia) fusca

od maj.2002

5. Miseczkowate grzyby na liściastej gałęzi.

:-) Właśnie miałem napisać, że może to też być Tapesia fusca:-), wchodzę na forum, a tu Ania czujnie mnie uprzedziła:-)

od lip.2004

6. Miseczkowate grzyby na liściastej gałęzi.

Ania jest czujna jak panie z Ligi w "Seksmisji":-))

od maj.2003

7. Miseczkowate grzyby na liściastej gałęzi.
12.kwi.05 07:50
Anna Kujawa "AniaK"

Czasami tylko:-))))

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

8. Miseczkowate grzyby na liściastej gałęzi.
12.kwi.05 20:52
Krzysztof Ślusarczyk ("krzychu")

Umieściłem obiekt pod mikroskopem, pod obiektywem 10x i jest pięknie widoczne subiculum w postaci brązowej siateczki dokładnie tak jak opisała Ania a więc to Mollisia fusca.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji