W Parku Staromiejskim w Łodzi obserwuję od dłuższego czasu porost rosnący na korze wolno stojącej wiśni piłkowanej. Plecha listkowata ma kolor szaronoebieski i zmienia się na jasnozielony przy większej wilgotności. Kształt rozetkowaty o średnicy od 1 do 3 cm, miejscami rośnie nieregularnie tworząc obszar o długości około 20 cm. Warstwa środkowa bogato sorediowana. Brzegi lekko uniesione, gładkie. Apotecjum przez ostatnie 7 miesięcy nie zauważyłem. Czy ktoś może mnie ukierunkować na jego zaklasyfikowanie?
W pierwszym momencie pomyślałam, że chodzi o Hypogymnia physodes, wskazywały na to wywinięte końcowe odcinki łatek z licznymi soraliami, zaczęłam się jednak dłużej przyglądać i dostrzegłam coś, jakby czarne chwytniki, których nie ma u pustułki, natomiast u Parmelia sulcata i owszem.
Często ich plechy występują razem i bardzo, bardzo rzadko wytwarzają apotecja, mam wrażenie, że i tym razem rosną wspólnie.
Przyznam po cichu, że myślałem podobnie. Wszystkie osobniki Parmelia sulcata, jakie w życiu widziałem (a było ich naprawdę sporo) zgodnie z polską nazwą miały 'żyłeczkowane' listki. W tym przypadku są one gładkie, wręcz połyskujące. Również Hypogymnia physodes jakoś mi nie pasuje ze względu na kształt listków, które tutaj są cienkie i płaskie. Przyznam jednak, że sorelia wyglądają w powiększeniu podobnie. Nie miałem nigdy okazji analizować ich wspólnego obcowania i tu być może masz rację. Wygląda to właśnie jak "krzyżówka" tych dwóch gatunków i stąd tyle wątpliwości. Może jeszcze ktoś inny się wypowie?
Może jest to Obrost drobny (Physcia tenella) - dla mnie trochę przypomina ten gatunek