bio-forum.pl

drobny listkowaty porost na jesionie

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007

1. drobny listkowaty porost na jesionie

Ma bardzo drobne seledynowe listeczki tworzące małe rozetki.

od mar.2007

2. drobny listkowaty porost na jesionie

Słabo widoczne na zdjęciu, ale najprawdopodobniej jest to Hypogymnia physodes.

od mar.2007

3. drobny listkowaty porost na jesionie

Zrobiłam jeszcze jedno zdjątko, lepiej przybliżyć już niestety nie dam rady. Porost ten jest bardzo bardzo drobniutki.

od mar.2007

4. drobny listkowaty porost na jesionie

To maleństwo jest młodziutką plechą, któregoś z listkowatych porostów.

Mogę tylko strzelać:/ Hypogymnia physodes, Parmeliopsis ambigua, może Physcia spp.???

od mar.2007

5. drobny listkowaty porost na jesionie

Tylko on już większy nie rośnie. Taką wielkość obserwuję już od jakiegoś dłuższego czasu. W suche dni niknie troszkę, a odnawia się ładnie w deszczowe. I co ciekawe, tylko na pniach jesionu go widze, na innych drzewach rosnących obok, nie.

od mar.2007

6. drobny listkowaty porost na jesionie

Alicjo, nie przejmuj się, że nie zauważyłaś jeszcze żadnych zmian. Porosty bardzo powoli przyrastają. Średnie tempo wzrostu plechy wynosi 0, 56 mm/rok, oczywiście są gatunki, u których przyrost jest szybszy, zależy to od gatunku, a przede wszystkim od warunków środowiskowych. Jeżeli chcesz pobawić się w obserwacje wzrostu tej małej pleszki najlepiej zaopatrz się w planimetr, folię i foliopis, oraz duży zapas cierpliwości. Obserwacje powtarzaj w stałych odstępach czasu np. co miesiąc, efekty powinny być zauważalne już po roku!

od mar.2007

7. drobny listkowaty porost na jesionie

ojej, nie wiedziałam. Dziękuję Agnieszko :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji