bio-forum.pl

Sernik pikantny Piotra Grzegorzka

bez logowania - można przeglądać
#6

od cze.2010
#0

1. Sernik pikantny Piotra Grzegorzka
6.paź.17 18:00
Piotr Grzegorzek

Na XI zlocie częstowałem swoim pikantnym sernikiem - obiecałem przepis. Oto on w 17 obrazkach. Jest to wydanie piąte tej potrawy, która za każdym razem wychodzi i smakuje inaczej.

Zatem bierzemy trzy jajka oraz około 1/4 kostki masła. Rozbijamy na pianę.

Uprzednio nabywamy kilogramowy kubełek twarogu do serników. Może być najtańszy.

Przygotowujemy warzywa. Tutaj są to marchewka i czerwona papryka.

Seler naciowy (dwa ogonki liściowe) oraz szczypiorek. Seler i marchewkę można poddusić około 15 minut przed użyciem.

Garść szpinaku Baby - około 1/3 opakowania.

Przygotowujemy foremkę wykładając ją papierem oraz sypiąc płatki kukurydziane. Można użyć krakersów albo innego kruchego słonego spodu.

Jajka z masłem a następnie twarogiem ubijamy na dość gładką masę.

Sypiemy przyprawy. Tutaj są to łyżka mielonego pieprzu, dwie łyżeczki soli (lepiej mniej niż za dużo), łyżeczka kurkumy oraz pół paczki proszku do pieczenia. Całość miksujemy. Sprawdzamy czy jest wystarczająco przypraw.

Następnie dodajemy 2 łyżki kaszy manny, dwie kopiate łyżki mąki pszennej oraz łyżkę maki ziemniaczanej. Raczej mniej niż sporo. Zależy od jakości twarożku.

Całość mieszamy i dalej miksujemy na gładką masę.

Wrzucamy wszystkie jarzyny. Objętościowo powinno ich być co najmniej tyle co twarożku.

Całość mieszamy tym razem korzystając z łopatki.

Przekładamy do formy.

Wkładamy do piekarnika.

Pieczemy co najmniej godzinę w temperaturze 180 stopni.

Zostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia. Oto efekt po około 10 godzinach.

Kroimy i rozpoczynamy spożywanie. Uwaga danie jest bardzo sycące.

Smacznego.

od mar.2010
#0

2. Sernik pikantny Piotra Grzegorzka

Anglicy nazywają tę potrawę quiche, z francuska, jak sporo nazw potraw. Ja robię moją z grzybami świeżymi, odwodnionymi, czyli przesmażonymi na patelni i z cebulą. Dodaję tartą grubo marchewkę dla koloru. Poza przyprawami (daję zdecydowanie mniej soli) przepis właściwie ten sam. Twój wygląda smakowicie.

od cze.2010
#0

3. Sernik pikantny Piotra Grzegorzka
6.paź.17 23:59
Piotr Grzegorzek

W serniku zjazdowym nie było kurkumy. Z jarzyn była między innymi dynia Hokkaido.

od sie.2014
#0

4. Sernik pikantny Piotra Grzegorzka

Dzisiaj wróciłam z wyprawy przyjemnościowej po Skandynawii a tu przepis Piotra. Dziękuję. Jutro zadziałam i dam znać czy wyszedł co najmniej tak dobry jak na zlocie. Pozdrawiamy we dwoje Zapałki

od cze.2010
#0

5. Sernik pikantny Piotra Grzegorzka
14.paź.17 19:33
Piotr Grzegorzek

Zatem, jak wyszło.

od cze.2010
#0

6. Sernik pikantny Piotra Grzegorzka
31.sie.18 16:45
Piotr Grzegorzek

Uwaga, przygotowuję kolejne wydanie tej potrawy. Przywiozę ją na ten zlot do Milówki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji