bio-forum.pl

gołąbek 64 (II kol. R. sardonia)

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #6↓6
GRej319725

od mar.2010

1. gołąbek 64 (II kol. R. sardonia)
czg
czg1
czg2

27. 09. 17 Hermanów, pow. pabianicki, woj. łódzkie, DD-85. Grupka owocników w lesie sosnowym. Dość daleko brzoza. Nie wiem, Aluchna, czy będziesz je chciała, bo oprócz kiepskich zdjęć, niewiele mam o nich informacji a to dlatego, że rosły po przeciwnej stronie rowu melioracyjnego i chcąc je zebrać, wpadłam po kolano w błoto. Wściekła, zebrałam grzyby, wsadziłam do koszyka i poszłam do auta, tak ze 4 kilometry:- ( W domu sfociłam, wrzuciłam na suszarkę i ani nie spróbowałam, ani nie powąchałam, ale miałam je w ręku i gdyby jakoś wyraziście pachniały, pewnie bym poczuła.

od mar.2010

2. gołąbek 64 (II kol. R. sardonia)
rs

Już nie chciałam edytować. Skleroza nie boli, cholera.

Tylko dodam, że po tej stronie rowu, na którą nie musiałam skakać,;-) rosły domniemane przeze mnie R. sardonia. Były piekące dość mocno, pachniały lekko owocowo/kwiatowo. I mam pytanie, czy te z tego wątku to też mogą być one? I czy mogę Ci przysłać obie kolekcje do potwierdzenia?

od lis.2008

3. gołąbek 64 (II kol. R. sardonia)
3.paź.17 01:01
ala mikołaj "wink"

chcę wszystkie

od lis.2008

4. gołąbek 64 (II kol. R. sardonia)
20.lut.18 18:04
ala mikołaj "wink"

Jeśli chodzi o te pierwsze, to obejrzałam, ale wstrzymam się do czasu, aż trafię na drugą kolekcję z tego wątku, która już na pierwszy rzut oka wygląda na R. sardonia (spójrz na kolor blaszek), w ogóle inne są. No i zarodniki większe niż do tej pory.

od lis.2008

5. gołąbek 64 (II kol. R. sardonia)
7.lis.18 19:05
ala mikołaj "wink"

Druga kolekcja R. sardonia, pierwszej nie jestem pewna. Jak spotkasz, to koniecznie zrób próbę z amoniakiem :)

od mar.2010

6. gołąbek 64 (II kol. R. sardonia)

ID: 319725

Dzięki:-)

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji