bio-forum.pl

Jak wygląda świeży lejkowiec?

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Jak wygląda świeży lejkowiec?
2.paź.17 21:09
Milena ("pierniczek")

Dzień dobry! Uwielbiam chodzić na grzyby, jednak ograniczam się tylko do prawdziwków i kurek, niemniej chciałabym poszerzyć skromne zbiory o kolejne gatunki. W ostatnim czasie widywałam w lesie kominki, a ponieważ doczytałam, że są dość łatwe w identyfikacji, chciałabym je zbierać :) Jednak zastanawia mnie jedno - w jaki sposób rozpoznać, że kominek jest jeszcze świeży i jeszcze nadaje się do spożycia? Przyzwyczajona do prawdziwków obawiam się, żeby nie nazbierać podsuszonych czy nadpsutych grzybów... Pytanie może głupie, ale czarny grzyb to wyzwanie dla takiego totalnego laika jak ja :)

od mar.2010

2. Jak wygląda świeży lejkowiec?

Jak wszystko świeże;-) Jest jędrny, rośnie prosto, nie spleśniały, nie uschnięty. Polecam suszenie. Farsz z suszu jest pyszny. Do pierogów i do krokietów. Oraz jako dodatek do kapusty gotowanej.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji