bio-forum.pl

Otidea mirabilis ?

bez logowania - można przeglądać
GRej332854

od gru.2003

1. Otidea mirabilis ?

17/09/2017 Podlasie. Pod dębem

od paź.2009

2. Otidea mirabilis ?

Wszystko możliwe, nigdy takiej nie widziałem.

od maj.2009

3. Otidea mirabilis ?

A ja widziałem i zupełnie nie wiem co o niej sądzić.

Już wg, klucza w monografii O. mirabilis występuje w iglastym i na wapiennym podłożu. O bufonia na glebach kwaśnych w liściastym. Tu chyba jednak autor nieco przesadził bo ja podobne znajduję zarówno w liściastym jak i prezentowane niżej w iglastym.... ale chciałbym żeby to była O. mirabilis to przynajniej wiedziałbym że na Podlasiu występuje.

Moje rosły w iglastym ale raczej na kwaśnym podłożu i cechy mikroskopowe niestety ale wykluczają O. mirabilis (oczywiście wg. monografii bo wcześniej uważano że podstawową różnicą są właśnie barwy).

Dla porównania

.

i widok fragmentu przekroju.

U O. mirabilis nie powinno być tak inkrustowanych strzępek albo bardzo rzadko ale za to powinny być inaczej wyglądające kryształy.

od mar.2025

4. Otidea mirabilis ?

Też mam podobne dylematy. Mirku napisz coś o tych kryształach. Niedawno spotkałem kilka owocników (do 3 cm wysokości) pod osikami i jabłonią na "szczerej" glinie. Tylko martwi mnie ten "mało" fioletowy kolor. Czy to mogą być one?

od paź.2009

5. Otidea mirabilis ?

Wg mnie twoja Przemku to coś w kierunku O. leporina, ale w tym przypadku to można dość łatwo stwierdzić-inne zarodniki

(wypowiedź edytowana przez roto 29. września. 2017)

od mar.2025

6. Otidea mirabilis ?

To ja kiedyś założę oddzielny wątek. O. leporina wstępnie wykluczałbym. Grzybki tu prezentowane mają w pewnym procencie rozgałęzione lub w kształcie kija hokejowego - szczyty parafiz. Zapewne pozostaną "sp." - ale może coś uda się "rozkminić". Pytałem o kryształy, bo są inne niż u O. bufonia.

od maj.2009

7. Otidea mirabilis ?

Opracowanie ogólnodostępne:

ncbi.nlm.nih.gov

Żebyś nie musiał szukać to podpowiadam: zestawienie masz na zdjęciu nr. 4.

od mar.2025

8. Otidea mirabilis ?

Dzięki.:-) Przeglądałem to opracowanie dobry miesiąc temu, a teraz jakoś nie wiedziałem gdzie i jak szukać.:-)

Pooglądam sobie dziś jeszcze raz te moje Otidea - uchował się mi w "przechowalni" całkiem ładny owocnik.:-)

od wrz.2005

9. Otidea mirabilis ?

Kolekcja MWR - O. bufonia

od gru.2003

10. Otidea mirabilis ?

ID: 332854

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji