Wszystko możliwe, nigdy takiej nie widziałem.
A ja widziałem i zupełnie nie wiem co o niej sądzić.
Już wg, klucza w monografii O. mirabilis występuje w iglastym i na wapiennym podłożu. O bufonia na glebach kwaśnych w liściastym. Tu chyba jednak autor nieco przesadził bo ja podobne znajduję zarówno w liściastym jak i prezentowane niżej w iglastym.... ale chciałbym żeby to była O. mirabilis to przynajniej wiedziałbym że na Podlasiu występuje.
Moje rosły w iglastym ale raczej na kwaśnym podłożu i cechy mikroskopowe niestety ale wykluczają O. mirabilis (oczywiście wg. monografii bo wcześniej uważano że podstawową różnicą są właśnie barwy).
Dla porównania
Wg mnie twoja Przemku to coś w kierunku O. leporina, ale w tym przypadku to można dość łatwo stwierdzić-inne zarodniki
(wypowiedź edytowana przez roto 29. września. 2017)
To ja kiedyś założę oddzielny wątek. O. leporina wstępnie wykluczałbym. Grzybki tu prezentowane mają w pewnym procencie rozgałęzione lub w kształcie kija hokejowego - szczyty parafiz. Zapewne pozostaną "sp." - ale może coś uda się "rozkminić". Pytałem o kryształy, bo są inne niż u O. bufonia.
Opracowanie ogólnodostępne:
Żebyś nie musiał szukać to podpowiadam: zestawienie masz na zdjęciu nr. 4.
Dzięki.:-) Przeglądałem to opracowanie dobry miesiąc temu, a teraz jakoś nie wiedziałem gdzie i jak szukać.:-)
Pooglądam sobie dziś jeszcze raz te moje Otidea - uchował się mi w "przechowalni" całkiem ładny owocnik.:-)
Kolekcja MWR - O. bufonia
ID: 332854