bio-forum.pl

pachnące Entoloma

bez logowania - można przeglądać
GRej305850

od mar.2010

1. pachnące Entoloma
ze
ze

25. 09. 17 Pabianice, pow. pabianicki, woj. łódzkie, DD-85. Grzyby znalezione w zakrzaczeniu na skwerze w mieście. Krzaczory to głównie śnieguliczki, ale też jaśmin i może jeszcze jakieś. Łażę w takie za gwiazdoszami (nie za potrzebą;-)). Owocniki zwróciły moją uwagę swoim pięknym zielonożółtym kolorem kapelusza. Ale to nic. Cudu doznałam, jak je powąchałam. Grzyby pachniały poziomkami!:-) I to bardzo intensywnie i nie "sztucznie", jak to niektóre potrafią. Ale trwało to kilka minut, a potem zapach się ulotnił:- (

Błażeju, czy miałbyś ochotę zerknąć na nie?:-D

od mar.2025

2. pachnące Entoloma

(wypowiedź edytowana przez przemochle 26. września. 2017)

od mar.2010

3. pachnące Entoloma

Skąd wiesz?;-):-D

Tak, to ona, dzięki:-D

od mar.2025

4. pachnące Entoloma

Porównaj zarodniki:-)

od mar.2010

5. pachnące Entoloma

Oj, może jak się prześpię, bo mam pilną robotę i na grzyby malutko czasu.:-D

od mar.2025

6. pachnące Entoloma

Nie no, jasne.: D

Ciekawe, moje też znalazłem pod śnieguliczkami.

od mar.2010

7. pachnące Entoloma

I też poziomkami pachniały?

od mar.2025

8. pachnące Entoloma

Zanotowałem sobie, że "dziwnie przyjemnie". Jakoś nie skojarzyłem z poziomkami.:-)

od maj.2009

9. pachnące Entoloma

U mnie też rosną ale nie koniecznie pod śnieguliczkami. Występują pod jaśminem i bzem. Zapachu nie sprawdzałem (chyba pójdę powąchać) chociaż mądre książki wspominają, że występują również formy bez zapachu.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji