bio-forum.pl

Święte Miejsce-miejsce magiczne.

bez logowania - można przeglądać

od paź.2009

1. Święte Miejsce-miejsce magiczne.
1
2
3
4
1
2
3
1
1

Siedem kilometrów od Przasnysza jest skrzyżowanie drogi powiatowej z drogą gminną i to właśnie jest Święte Miejsce, dom organisty, cmentarz, plebania i kościół

budynki widoczne w tle za cmentarzem i obok plebanii to już inne miejscowości.

Cała populacja wsi liczy pewnie 5-6 osób (tyle ile potrzeba do obsługi kościoła i księdza)

Kiedyś miejsce to nosiło nazwę Bartny Borek, stara puszczańska osada bartnicza, puszczę z czasem wykarczowano, ale nazwa została.

W Bartnym Borku miały miejsce objawienia i uzdrowienia, do cudownej studni z Żywą Wodą pielgrzymowała okoliczna ludność, kobiety cudzołożnice pędzono z Przasnysza do Bartnego Borku celem oczyszczenia (mężczyzn cudzołożników nie pędzono ciekawe dlaczego?)

Cała moc cudownej wody prysła, kiedy jakaś kobieta utopiła w studni niemowlę.

Z czasam pobudowano kościół, erygowano parafię i zmieniono nazwę

Tyle legenda.

Ja znalazłem inną magię w tym miejscu, pojechałem na wiosnę szukać Tulostoma-teren odpowiedni jak nic będą, a tu figa, ale w zamian znalazłem coś innego-Pseudoplectania nigrella, potem Otidea bufonia, teraz Helvella pezizoides

na dokładkę Helvella crispa, może pospoliciak ale jaki ładny

koralówki, czubajeczki, gołąbki i różne inne, nikt grzybów nie kopie, nie depcze, nawet czasznice dożywają sędziwej starości i zapadają się w sobie

Taką magię odnalazłem.

od mar.2010

2. Święte Miejsce-miejsce magiczne.

No i pięknie:-D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji