bio-forum.pl

Misecznica (?) na drzewie

bez logowania - można przeglądać

od gru.2006

1. Misecznica (?) na drzewie
mi1
mi2

Wiem, wiem, powiecie, że to złotorost postrzępiony. O tym jednak już wiem. Chodzi mi o drugi porost na tym zdjęciu. Podłożem jest kora kasztanowca białego rosnącego przy drodze i torze kolejowym w Gałkówku koło Łodi. Stawiam na Lecanora sp. Może ktoś pokusi się o typowanie gatunku? Z góry dziękuję.

od mar.2007

2. Misecznica (?) na drzewie

Choć zdjęcie mało wyraźne, ale zastanawiam się czy nie będzie to Lecanora rugosella.

od gru.2006

3. Misecznica (?) na drzewie

Oj bardzo bym chciał żeby to była ona!

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

4. Misecznica (?) na drzewie
22.maj.07 22:24
paulina stepień ("diatoma")

według mnie to jest podobne do L. albescens albo L. dispersa

od mar.2007

5. Misecznica (?) na drzewie

Co do Lecanora albescens i L. dispersa - i jedna, i druga preferuje podłoże takie jak beton i skały wapienne, stosunkowo rzadko trafiają się na pniach, a Grzegorz znalazł cacko na korze kasztanowca. L. albescens ma wyraźnie jaśniejsze, cieliste tarczki.

od gru.2006

6. Misecznica (?) na drzewie

Zgadza się Agnieszko. Z kolei Lecanora rugosella, którą znam niestety tylko ze zdjęć innych autorów ma brodawkowatą lub gruboziarenkowatą plechę, której w tym przypadku nie widać. Analiza rodzaju Lecanora zaczyna mnie coraz bardziej podniecać. Na podstawie posiadanych materiałów nie potrafię określić gatunku. Liczę na kolejne wypowiedzi. Pozdrawiam.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji