Nie znam stadium tej rośliny, gdy była jeszcze rozetą liści.
Teraz już wznosi się ku górze, jest ''uzbrojona po zęby'' w ostre kolce, nawet łodyga na całej długości jest porośnięta kolczastymi listkami.
Rośnie ''oczywiście'' w szparach asfaltu na rzadko używanym bocznym peronie!
Aktualny, z dnia dzisiejszego obraz rośliny przedstawiają zdjęcia:
Jakiś Carduus lub Cirsium, ja obstawiam Carduus acanthoides, m. in. po siedlisku.
Michale, dziękuję za podpowiedź, a jak tylko zakwitnie (pewnie w lipcu), przedstawię zdjęcia kwiatów.
Nie muszę czekać do lipca, co byłoby również ryzykowne ze względu na niebezpieczeństwo skoszenia mojej rośliny (mam nadzieję, że nikt z kosiarką nie zabłądzi na ''mój'' boczny peron), a zatem - nie muszę czekać, bo moja ''uzbrojona po zęby'' roślina już dziś, 01. 06. 07r. KWITNIE!
Czy te zdjęcia wystarczą aby rozpoznać gatunek? Jeśli nie, to będę uzupełniać to, co potrzebne.
Michale - dziękując za wskazanie mi Carduus acanthoides, teraz czekam na ostateczną diagnozę, pracując jednocześnie z kluczami i atlasem roślin, również oczywiście z wersją profesjonalną atlasu.
Rostafiński, Seidl* (Aniu, dzękuję!) podaje, że oset nastroszony Carduus acanthoides należący do podrodziny Tubiflorae (Rurkowych) i plemienia Cynareae (Karczochowych), zresztą wraz z rodzajami Carlina (dziewięćsił), Arctium (łopian), Cirsium (ostrożeń), Onopordon (popłoch), Cynara (karczoch), Silybum (ostropest), Centaurea (chaber) MA:
''Łodygi aż po koszyczek kolczasto oskrzydlone. Koszyczki pojedyncze, wzniesione, liście długo (do 8 mm) i sztywno kolczaste. Roślina dwuletnia, 30-90 cm. Pola, przychacia, drogi. VI-IX. Owadopylna, kwiaty przedprątne.''
Ponadto dodatkowa informacja drobnym drukiem - ''Niemal wszystkie karczochowe brane są za osty. Osty właściwe (Carduus) charakteryzują nie tylko kolczaste liście, ale dno koszyczka z plewinkami oraz nierozgałęzione włoski puchu kielichowego. Najbardziej do nich zbliżone ostrożenie (Cirsium) mają puch kielichowy pierzasty.'' - puchowi kielichowemu mojego ostu przyjrzę się, a kwiaty na moim oście zauważyłam dokładnie 1 czerwca - bardzo punktualna roślinka.
Wzmiankę, że jedne i drugie (osty i ostrożenie) są chwastami, pozwolę sobie pominąć, bo teraz inaczej na to spoglądam, tu podziękowania dla Krzysztofa P.
Mowszowicz** podaje także wiele detali w opisie rośliny, m. in., że ''łodyga wzniesiona, zwykle rozgałęziona, słabo pajęczynowato owłosiona, szeroko przerywano kolczasto owłosiona.... Koszyczki zwykle pojedyncze. Liście na brzegu z dość mocnym kolcami, wszystkie przerywano pierzastosieczne.''
A ZATEM:
Carduus acanthoides L. oset nastroszony? - Jeśli tak, to przyznaję, że nareszcie świadomie oglądam roślinę z rodzaju OSET, a nie tzw. popularnie oset, który w rzeczywistości jest ostrożeniem. Temat ten zaistniał dla mnie na Bio-Forum na samym początku, dzięki informacjom otrzymanym od Joasi, Joasiu - dziękuję!!!
I jeszcze podziękowanie dla Marka, Marku - dziękuję za świetny atlas roślin w wersji profesjonalnej - a w nim zalinkowane wspaniałe ryciny ostu nastroszonego z wszystkimi detalami budowy rośliny! Jak bardzo trzeba się teraz napracować, by wykonać zdjęcia dorównujące jakością takim cudownym rycinom!!!
* J. Rostafiński, O. Seidl, Przewodnik do oznaczania roślin, PWRiL, 1979
** J. Mowszowicz, Pospolite rośliny naczyniowe Polski, PWN, 1980
Tak, to na pewno Carduus acanthoides, pozdrawiam,
Michale, dziękuję raz jeszcze, a dla dokładnego zapoznania się z ostem nastroszonym Carduus acanthoides w każdym stadium jego rozwoju, poczekam na owocostany, by pooglądać te nierozgałęzione włoski puchu kielichowego i dno koszyczka z plewinkami.
(wypowiedź edytowana przez topazzz 04. czerwca. 2007)