tylko nie zmyj zarodników;)
R. violacea
Ja ten wątek zapamiętam... dla mnie rewelacja:-)
Uśmiałem się jak nigdy: smak łagodny, zapach żywiczny:-)
Teraz wiem, dlaczego sam tak nienawidzę określać tych cech.
Super
Dzięki Alu:-)
Mirku. cieszę się bardzo że wprawiłem Cię w dobry humor, ponoć dzisiaj najbardziej depresyjny dzień w roku:-)
No wiesz, ja już się obawiałem, że ze mną coś nie w porządku... ale skoro nie jestem sam to chyba nie jest tak źle?
Z tym ptakiem mam mały kłopot, bo na Czerwonej Pl go nie ma, jest na regionalnej Gór Świętokrzyskich, a u Wojewody ma trochę więcej jak 10 stanowisk (część stara}
a chyba bardziej zasługuje na zgłoszenie niż betularum czy inna badia.
(wypowiedź edytowana przez roto 15. stycznia. 2018)
Jak dla mnie do zgłoszenia, ale może kustosze się wypowiedzą.
Mirek, też lubię polegać na zmysłach węchu i smaku, zarówno swoich i jak i cudzych: D
na szczęście u ostrych gołąbków są przewody mleczne [laticiferes], dzięki którym można to i owo zrewidować;)
Romek, fajnie, że zgłaszasz od razu, bo jestem w trakcie segregowania Russula i przekazania kustoszonom wszystkich grejowych, już przez Was zgłoszonych. A w związku z tym, że jestem zmuszona zrezygnować z dokumentacji mikrofotograficznej (no bo czas), to przelecę jeszcze Twój stary wór. No może nie cały, aż mi się znudzi: D
Wielkich atrakcji to tam już chyba nie będzie, no może jedna (gracillima), a tak to badia x2, sanguinea x2, betularum 1 i może jeszcze coś 23/2016.
A w kwestii smaku, próbowałem ten gatunek kilka razy, za każdym razem jak się pojawiały i ostrości nie czułem, co najwyżej niesmak, a zapach teraz jak już wiadomo który to jest, przeczytałem że geranium (a ono jest takie trochę żywiczne)
zgłosiłem 310898