bio-forum.pl

białe gołąbki, nie z Lactarioides (Russula amoenolens)

bez logowania - można przeglądać
∗0↓0 #6↓6
GRej313322

od paź.2007

1. białe gołąbki, nie z Lactarioides (Russula amoenolens)
1
2
3

9. 09. 2017 - las liściasty, gł. dęby. Kapelusze do 8 cm średnicy.

q1
q2

Zastanawiam się, czy to nie albinosy R. sororia, podobne pokrój i przebarwienia. Te białasy rosły pod jednym z dębów. Kilka metrów obok rosły już "normalne" gołąbki piekące ( jak mniemam :))

od lis.2008

2. białe gołąbki, nie z Lactarioides (Russula amoenolens)
11.wrz.17 19:14
ala mikołaj "wink"

Mogą to być białe formy R. amoenolens. Jakbyś posmakował blaszkę, pewnie byłaby ostra. A z R. sororia do tej pory nie miałam przyjemności, ale wszystko przed nami :)

od paź.2007

3. białe gołąbki, nie z Lactarioides (Russula amoenolens)

Kurczę, a ja tych "normalnych" nie pobrałem. Chociaż po ujechaniu ok. 1 km naszła mnie myśl, żeby pobrać właśnie te " normalne" do celów porównawczych, ale czasu i sił było już za mało by się wrócić.

cytat:

A z R. sororia do tej pory nie miałam przyjemności

No masz, to taki pospoliciak u mnie, że mam zaledwie kilka zdjęć tego gatunku:-))) Zawsze wmawiam sobie, że za chwilę trafią się ładniejsze okazy na kartę i tak to schodzi, kilka lat:-)) Mam tak z kilkoma gatunkami:-)

od lis.2008

4. białe gołąbki, nie z Lactarioides (Russula amoenolens)
11.wrz.17 20:11
ala mikołaj "wink"

A po czym wnosisz, że to sororia a nie amoenolens, bo po wizerunku, to w zależności od autora albo się różnią, albo nie. Natomiast wg literatury cechą różniącą oba gatunki mogą być zarodniki, bardziej okrągłe u sororia i wydłużone u amoenolens.

od lis.2008

5. białe gołąbki, nie z Lactarioides (Russula amoenolens)
13.kwi.18 12:20
ala mikołaj "wink"

R. amoenolens

od paź.2007

6. białe gołąbki, nie z Lactarioides (Russula amoenolens)

No tak, i znów zarodniki namieszały;-) Ciekawe zatem, który z tych gatunków jest u mnie tak pospolity?, bo siedliska praktycznie takie same ( na tą chwilę z pamięci;-)) i możliwe że to wszystko, to jeden gatunek. Trzeba zatem zebrać kilkanaście kolekcji i może się wyjaśni :) Zobaczymy co przyniesie ten rok w temacie gołąbkowym :)

Dziękuję za oznaczenie :)

⇒ dodaj wypowiedź
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji