bio-forum.pl

BIAŁA ?? Strobilurus esculentus (Wulf.) Sing. (szyszkówka świerkowa) ?? ??

bez logowania - można przeglądać

od sie.2002

1. BIAŁA ?? Strobilurus esculentus (Wulf.) Sing. (szyszkówka świerkowa) ?? ??
10.kwi.05 21:36
"pimpek"

2005-04-10, całe łany Strobilurus esculentus (Wulf.) Sing. (szyszkówek świerkowych).

Widziałem już szyszówki, które całkiem młode były b. jasne, prawie białe. Widziałem szyszkówki, które gdzieś się skyły pod trawą i były też b. jasne, prawie białe. Dzisiaj jednak trafiłem na grupę szyszkówek a zaraz obok na grupę chyba 5 owocników, które były białe. Miały normalny dostęp do słońca, nie były niczym przysłonęte, były wśród nich zarówno młode jak i starsze owocniki.

1
2
3
4
5

To, że rosły one jakby w osobnej grupce skłoniło mnie do myśli, czy to aby na pewno szyszkówka, a nie jakiś inny grzybek?

Na twardzioszki przecież za wcześnie.....

od maj.2003

2. BIAŁA ?? Strobilurus esculentus (Wulf.) Sing. (szyszkówka świerkowa) ?? ??
11.kwi.05 08:10
Anna Kujawa "AniaK"

Według mnie jest to niewybarwiona szyszkówka. Łatwo to sprawdzisz oglądając blaszki pod mikroskopem - powinna mieć charkterystyczne cystydy:-)

od sie.2002

3. BIAŁA ?? Strobilurus esculentus (Wulf.) Sing. (szyszkówka świerkowa) ?? ??
11.kwi.05 09:28
"pimpek"

Czas nauczyć się rozpoznawania i wogóle odszukiwania cystyd: D Będę dzielny i nie poproszę o linka do instrukcji obsługi cystydy :)

od maj.2003

4. BIAŁA ?? Strobilurus esculentus (Wulf.) Sing. (szyszkówka świerkowa) ?? ??
11.kwi.05 09:39
Anna Kujawa "AniaK"

Nowe światy przed Tobą - powodzenia:-)

od sie.2002

5. BIAŁA ?? Strobilurus esculentus (Wulf.) Sing. (szyszkówka świerkowa) ?? ??
11.kwi.05 16:41
"pimpek"

0. szukam wolnego czasu

[...................]

1. biorę zasuszony owocnik

2. "urywam" jedna blaszkę np. pincetką

3. ukrajam ostrze blaszki (np. żyletką)

4. namaczam to (ew. pht 3 i 4 amienić miejscami)

5. biorę namoczone ostrze blaszki na szkiełko przedmiotowe

6. rozciapuję najcieniej jak się da (nie zmiażdżę cystyd??)

7. przykrywam szkiełkiem nakrywkowym

8. Szukam cystyd

zgadza się?

od maj.2003

6. BIAŁA ?? Strobilurus esculentus (Wulf.) Sing. (szyszkówka świerkowa) ?? ??
11.kwi.05 23:02
Anna Kujawa "AniaK"

:-)))

szyszkówki mają cienkie blaszki, więc:

urywasz fragment blaszki z ostrzem,

kładziesz na szkiełko przedmiotowe,

kapiesz kropelke NH4OH,

czekasz kilka sekund,

nakrywasz szkiełkiem nakrywkowym,

lekko przyciskasz, żeby usunąć pecherzyki powietrza,

oglądasz,

znajdujesz ostrze,

widzisz mnóstwo podobnych do siebie komórek (to podstawki) i kilka - klikanaście w polu widzenia zupełnie innych (to cystydy),

powodzenia:-))))

ewentualne rozciapywanie (tu raczej niekonieczne) wykonuj po przykryciu preparatu (ta blaszka rozmoczona) szkiełkiem nakrywkowym a nie przed:-))

od mar.2006

7. BIAŁA ?? Strobilurus esculentus (Wulf.) Sing. (szyszkówka świerkowa) ?? ??

Czy szyszkówki MUSZĄ rosnąć na szyszkach. Znalazłem dzisiaj 3 szt., rosło głęboko. Zrobiłem WYKOPKI w poszukiwania ich żywiciela i KAŻDA z nich była go pozbawiona. Fotki wyszły mi fatalne, więc nie załaczam. Proszę o Wasze obserwacje i pomoc.

od maj.2003

8. BIAŁA ?? Strobilurus esculentus (Wulf.) Sing. (szyszkówka świerkowa) ?? ??
26.kwi.06 16:36
Anna Kujawa "AniaK"

Muszą. Ale często nie można się do nich dokopać, bo np. leżą z boku - kilkadziesiąt cm. A z owocnikiem łączy je długi sznur grzybni. Jak wyglądała podstawa wykopanych grzybków? taki "sznureczek"???

od mar.2006

9. BIAŁA ?? Strobilurus esculentus (Wulf.) Sing. (szyszkówka świerkowa) ?? ??

Przyznam szczerze (łudziłem się:-), że tuż pod glebą trafię na szyszki, więc o szukaniu sznura grzybni niestety nie myślałem. Szkoda, że całkowicie nie wyszły mi fotki (aparat do śmietnika), może więcej byłoby do powiedzenia. Robię "wysiew", ale to pewno też wiele nie udowodni, a do mikroskopu jeszcze daleeeeeeeeeeeka droga.

Co laik to laik.

Ale ja się uczę dopiero i mam nadzieję, że dobre chęci........ sprowadzą mnie na "właściwą drogę"

i doprowadzą do wiedzy i umiejętności:-))))))))

W przyszłości poszukam "połączenia z szyszką" - dziękuję Aniu za wskazówki.

od maj.2003

10. BIAŁA ?? Strobilurus esculentus (Wulf.) Sing. (szyszkówka świerkowa) ?? ??
26.kwi.06 19:06
Anna Kujawa "AniaK"

OOOO... to jesteś w grupie "pozytywnie zainfekowanych pomysłem o zerkaniu w duszę grzybów"???? Jak miło;-)))))))

od mar.2006

11. BIAŁA ?? Strobilurus esculentus (Wulf.) Sing. (szyszkówka świerkowa) ?? ??

Dzisiaj 29. 04. 2006. - Strobilurus stephanocystis (szyszkówka tęporozwierkowa). Zjadłem 1/2 grzybka zaczynając od powierzchni kapelusza, nie wyczułem nawet ciut gorzkiego smaku, na szyszce sosnowej. Las mieszany - sosny i inne liściaste. No to kolację mam już zaliczoną:-)

Była też OCZYWIŚCIE biała nitka, dzisiaj już kopałem powoli:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji