bio-forum.pl

Drobne modrakowe, fioletowe kwiatki na wysokich łodygach

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007

1. Drobne modrakowe, fioletowe kwiatki na wysokich łodygach
20.maj.07 20:43
Mirka "imienniczka"

Spotykałam je dziś dosyć często wzdłuż polnych dróg.

Właściwie to nie mam pewności, czy na pierwszych trzech i trzech ostatnich fotkach to ta sama roślina.

Czy ktoś pomoże mi to wyjaśnić?

od sty.2007

2. Drobne modrakowe, fioletowe kwiatki na wysokich łodygach

Mirko, podobają mi się te zdjęcia. Dobrze je zrobiłaś.

Jaki masz aparat?

od mar.2007

3. Drobne modrakowe, fioletowe kwiatki na wysokich łodygach
20.maj.07 21:35
Mirka "imienniczka"

Zdjęcia jak zdjęcia:-) Czasami wychodzą, a czasami, zwłaszcza w pełnym słońcu kiepsko:-)

Jeśli chodzi o aparat, mam Fujifilm FinePix S5500.

od sty.2007

4. Drobne modrakowe, fioletowe kwiatki na wysokich łodygach

Dziś oglądałam dokładnie te rośliny, a nie mogłam ich sfocić, bo mi się na kilka godzin zepsuł aparat! (A nie była to wina akumulatorków).

Ale właśnie tu poznałam je z nazwy, a przyznam, że barwy kwiatów tych roślin bardzo przyciągają wzrok, są niesamowicie ciekawe. Pozostaje sprawdzić, czy słusznie mi się wydaje, że obie należą do jednej rodziny szorstkolistnych?

Tak, obie należą do tej rodziny, i podobnie jak niezapominajki, miodunki, farbowniki, żmijowiec, ogórecznik, żywokost, ułudka, brunnera budzą zachwyt odcieniami błękitu (i również różu lub purpury).

od sty.2007

5. Drobne modrakowe, fioletowe kwiatki na wysokich łodygach
ostrzeń

Mirko, mój aparat fotograficzny już jest znów OK, zrobiłam zdjęcie i chcę się upewnić, czy poniższa roślinka to Ostrzeń pospolity - Cynoglossum officinale?

Znajduję ją tam, gdzie ostatnio wiele innych roślinek, na bocznym peronie mojej stacji PKP i znów powtórzę to samo, co o innych roślinach stamtąd - wyrasta z pęknięcia w asfaltowej nawierzchni...

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji