bio-forum.pl

Czy to widlicz spłaszczony?

bez logowania - można przeglądać
paprotniki

od maj.2007

1. Czy to widlicz spłaszczony?
widlicz

Niewielka roślina, dychotomicznie rozgałęziająca się, w borze świeżym.

od mar.2003

2. Czy to widlicz spłaszczony?

Witam,

Pokrój rośliny sugeruje, że może to być widłak cyprysowy (regularna budowa i gałązki mniej więcej jednakowej długości). Dla pewnego oznaczenia potrzebne byłoby zbliżenie na gałązkę i wypowiedź specjalisty od widłaków :)

od maj.2007

3. Czy to widlicz spłaszczony?

U widłaka cyprysowatego, rozwidlone gałązki nadziemne ustawione są prawie równolegle do siebie, a u spłaszczonego są rozgałęzione bardziej widlasto. Masz rację, należałoby jednak pokazać parę innych szczegółów.

od cze.2009

4. Czy to widlicz spłaszczony?

Zdjęcie przedstawia widlicza cyprysowego (Diphasiastrum tristachyum). Bardzo rzadki gatunek widłaka w Polskiej Czerwonej Księdze Roślin z kategorią EN. Ma on gałązki dość ściśnione, a liście brzuszne i grzbietowe są prawie jednakowe. Podobne gatunki widliczy: w. zeillera i w. spłaszczony wyglądają inaczej.

od cze.2009

5. Czy to widlicz spłaszczony?

Prosiłbym o podanie miejsca, roku wykonania zdjęcia przedstawionego widlicza cyprysowego oraz autora który je wykonał. Informacja jest ważna związku z planowaniem wydania kolejnej III edycji "Polskiej Czerwonej Księgi Roślin". Z góry dziękuje.

od lut.2007

6. Czy to widlicz spłaszczony?
14.gru.09 17:40
Piotr Kobierski

To jeszcze do kolekcji widlicz cyprysowaty z obfitego stanowiska zdj. nr 1.

od cze.2009

7. Czy to widlicz spłaszczony?

To stanowisko robi niesamowite wrażenie. Wydaje się większe niż obserwowane przezemnie w Stąporkowie. Powinien tu powstać rezerwat przyrody.

od lut.2007

8. Czy to widlicz spłaszczony?
16.gru.09 08:22
Piotr Kobierski

Powstanie obszar NATURA 2000 - Mierkowskie Wydmy (aktualnie zgłoszony do KE).

od maj.2007

9. Czy to widlicz spłaszczony?

Nie znam Piotrze dokładnych namiarów na te widlicze, ale czy nie jest to już obszar rezerwatu "Mierkowskie Suche Bory"?

od mar.2008

10. Czy to widlicz spłaszczony?
16.gru.09 10:52
Andrzej Kiton "akiton"

Zaglądnij tutaj:

natura2000.mos.gov.pl

od lut.2007

11. Czy to widlicz spłaszczony?
16.gru.09 11:05
Piotr Kobierski

Na pewno nie w rezerwacie, to co najcenniejsze czyli torfowisko z ponikłem wielołodygowym, rosiczą pośrednią, przygiełka brunatną i pływaczem drobnym, oraz stanowisko widlicza jest poza nim ale w planowanym obszarze NATURA 2000 Mierkowskie Wydmy.

od maj.2007

12. Czy to widlicz spłaszczony?

Znam, znam Andrzeju. Wspólnie z Piotrem przemierzaliśmy te tereny (rezerwatu i Natury 2000), ale tych widliczy jeszcze nie widziałem. Mam nadzieję, że w przyszłym roku Piotr mi je pokaże :). Swoją droga to ciekawy obszar, zwłaszcza zagłebienia miedzywydmowe, gdzie można spotkać torfowiska i naturowe siedliska, np. 7150 "Obniżenia na podłożu torfowym z roślinnością ze związku Rhynchosporion"

(wypowiedź edytowana przez Borealis 16. grudnia. 2009)

od lut.2007

13. Czy to widlicz spłaszczony?
16.gru.09 11:20
Piotr Kobierski

1) Użytek Ekologiczny Bagna przy Rabym Kamieniu nie wchodzący w skład rezerwatu Mierkowskie Suche Bory - graniczy z rezerwatem.

2) Rezerwat Mierkowskie Suche Bory

od cze.2009

14. Czy to widlicz spłaszczony?

Rozmawiałem ostatnio ze znajomym botanikiem. Okazuje się że obszary Natura 2000 to najskuteczniejsza forma ochrony, gdzie dopuszcza się niszczenia siedlisk. Złamanie tego zakazu wiąże się z bardzo wysoką karą pieniężną. Więc o los stanowiska widlicza cyprysowego można być spokojnym. Czekamy na ich zatwierdzenie.

od cze.2009

15. Czy to widlicz spłaszczony?

Pomyłka. Przy obszarach Natura 2000, nie dopuszcza się niszczenia siedlisk.

od cze.2009

16. Czy to widlicz spłaszczony?

To stanowisko widlicza cyprysowego jest największym w Polsce.

od sie.2009

17. Czy to widlicz spłaszczony?

Przepraszam - zainteresowałam się tym wątkiem gdyż zakładam wydawnictwo pocztówek i kalendarzy - zwróciło moją uwagę zdjęcia tych ciekawych terenów.

Z racji tego, że w programie wydawniczym mamy i przewodniki (córka jest geografem z zawodu) to chciałabym nabyć prawa autorskie do zdjęć Piotra Kobierskiego z opisywanych przez niego terenów.

Tylko nieśmiałe pytanie czy mają wystarczającą rozdzielczość 1200 na 1800 lub więcej dpi

Proszę o kontakt na e-maila mbpiasecka@gmail.com[mailto:mbpiasecka@gmail.com]

lub telefon 695 184 442

Pozdrawiam

Malwina Piasecka

od cze.2009

18. Czy to widlicz spłaszczony?
Widlicz spłaszczony 1
widlicz spłaszczony 2
Widlicz spłaszczony 3

Do kolekcji dorzuce zdjęcia widlicza spłaszczonego ze stanowiska górskiego gdzie jest rzadkością. Zdjęcia wykonano na stoku Suchej Góry w Beskidzie Żywieckim. Na stanowisku tym zaobserwowałem dwie subpopulacje liczące w sumie blisko 150 pędów.

od cze.2009

19. Czy to widlicz spłaszczony?
Widlicz Isslera 1
widlicz Isslera 2

Do kolekcji widlicz Isslera z odkrytego przezemnie przed latami jedynego współczesnego stanowiska w Karpatach Polskich z Babiej Góry.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji