bio-forum.pl

Wątrobowce

bez logowania - można przeglądać
mszaki

od kwi.2006

1. Wątrobowce
1
2
3

W kotle źródliskowym kożuch wątrobowców. Myślałem, że to mchy dlatego zdjęcia mało szczegółowe. Okazuje się, że to wątrobowce. Czy da się na ich podstawie podać jakieś typy?

od gru.2006

2. Wątrobowce

Faktycznie zdjęcia bez szczegółów dają bardzo mało informacji. Aż boję się ryzykować typowania, ale spróbuję Ci pomóc. Na pierwszy rzut oka to Rzęsienica kutnerowata (Trichocolea tomentella), ale sam rozumiesz niski poziom prawdopodobieństwa. Może inni dopatrzą się czegoś więcej?

od kwi.2006

3. Wątrobowce
1
2
3

Dodam jeszcze powiększenie fragmentu tego co na zdj. 2 i 3. Może będzie przydatne. W tym samym środowisku znalazłem coś co przypomina mech ale nie jestem pewny czy to także nie jest wątrobowiec. Mam mały zamęt w głowie. To coś na kolejnych dwóch zdjęciach.

od sty.2007

4. Wątrobowce

2 i 3 mech, wygl±da na rodzaj Dicranum

od maj.2007

5. Wątrobowce

Na wszystkich fotkach są mchy, a nie wątrobowce IMO.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji