bio-forum.pl

Hypnum cupressiforme var. filiforme?

bez logowania - można przeglądać

od sie.2017

1. Hypnum cupressiforme var. filiforme?

Witam. Zastanawiam się nad oznaczeniem mchu, porastającego obserwowaną przeze mnie brzozę. Mech u nasady pnia tworzy,, kołnierzyk", wyżej występuje w skupieniach. Tworzy żółto - zielone, błyszczące darnie. Łodyżki osiągają długość 4 - 5 cm, rozgałęziają się. Listek owalno - lancetowaty, wydłużony, zakończony długim kończykiem. Żeberka nie zaobserwowałam, sporangiów również. Listki wywijają się na zewnątrz. Niestety zdjęcia nie przedstawiają szczegółów, z uwagi na słabej jakości sprzęt. Według moich podejrzeń jest to Hypnum cupressiforme var. filiforme. Chciałabym prosić o weryfikację. Czy ostatnie zdjęcie przedstawia Hypnum cupressiforme?

od maj.2007

2. Hypnum cupressiforme var. filiforme?

Hypnum cupressiforme tak, czy ta odmiana to nie wiem.

od gru.2006

3. Hypnum cupressiforme var. filiforme?
19.sie.17 21:45
Jaroslaw Makowski "maj"

Ostatnie zdjęcie Hypnum cupressiforme. Hypnum cupressiforme var. filiforme (nitkowaty) układa swoje łodyżki i krótkie rozgałęzienia najczęściej równolegle w dół podobnie jak na moim zdjęciu, choć nie wykluczam że to może też być b. podobny H. andoi. U Ciebie na zdjęciach jest dość rozrzucony, więc myślę że to nie on.

od sie.2017

4. Hypnum cupressiforme var. filiforme?

(jmakowski) Więc mam rozumieć, że nie jest to żadna odmiana H. cupressiforme? Skłaniać się ku H. andoi? Nie ukrywam, że dręczy mnie problem oznaczenia tego mchu. Występuje on na wszystkich obserwowanych przeze mnie brzozach.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji