Witam. Zastanawiam się nad oznaczeniem mchu, porastającego obserwowaną przeze mnie brzozę. Mech u nasady pnia tworzy,, kołnierzyk", wyżej występuje w skupieniach. Tworzy żółto - zielone, błyszczące darnie. Łodyżki osiągają długość 4 - 5 cm, rozgałęziają się. Listek owalno - lancetowaty, wydłużony, zakończony długim kończykiem. Żeberka nie zaobserwowałam, sporangiów również. Listki wywijają się na zewnątrz. Niestety zdjęcia nie przedstawiają szczegółów, z uwagi na słabej jakości sprzęt. Według moich podejrzeń jest to Hypnum cupressiforme var. filiforme. Chciałabym prosić o weryfikację. Czy ostatnie zdjęcie przedstawia Hypnum cupressiforme?
Hypnum cupressiforme tak, czy ta odmiana to nie wiem.
Ostatnie zdjęcie Hypnum cupressiforme. Hypnum cupressiforme var. filiforme (nitkowaty) układa swoje łodyżki i krótkie rozgałęzienia najczęściej równolegle w dół podobnie jak na moim zdjęciu, choć nie wykluczam że to może też być b. podobny H. andoi. U Ciebie na zdjęciach jest dość rozrzucony, więc myślę że to nie on.
(jmakowski) Więc mam rozumieć, że nie jest to żadna odmiana H. cupressiforme? Skłaniać się ku H. andoi? Nie ukrywam, że dręczy mnie problem oznaczenia tego mchu. Występuje on na wszystkich obserwowanych przeze mnie brzozach.