bio-forum.pl

2016-11-08 Chrzanów - powrót z cmentarza żydowskiego

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-11-08 Chrzanów - powrót z cmentarza żydowskiego
28.lip.17 07:54
Piotr Grzegorzek

Po opuszczeniu cmentarza poszedłem na nieużytki położone na murem, aby zerknąć na dolinę Chechła.

Następnie przez chaszcze zszedłem w kierunku stacji paliw. Tutaj minąłem marnujące się jabłka.

A to już ulica Podwale na trawersie stacji paliw. Zwracam uwagę na drzewo posadzone niejako bez sensu.

Zza nasypu wychylała się topola porośnięta jemiołą pospolitą - Viscum album. Po Lex Szyszko, ten widok to już historia. Oto trzy zdjęcia tego samego osobnika.

I znowu zerkam w osi ulicy. Są ładne chmurki, są drzewa.

Pod nasypem linii kolejowej znalazłem taki zielony gąszcz. Oczywiście dominuje pokrzywa zwyczajna - Urtica dioica.

Następnie bardzo szybko poszedłem na rynek. Oto jego widok ogólny.

Teraz znajduję się na ulicy Sądowej. Tutaj odkryłem kamienicę z kuczką. To bardzo ponura architektura.

A pod budynkiem pomiędzy kostką z porfiru z Miękini wyrasta miłka drobna - Eragrostis minor.

Jestem już w ogrodzie przy Domu Urbańczyka. Oto mahonia ostrolistna - Mahonia aquifolium.

Oto barwny gąszcz.

I na zakończenie wizyty w tym punkcie sesja Zdjęciowa z parrocją perską - Parrotia persica. Mamy ją z Ogrodu Botanicznego w Poznaniu. Dostaliśmy ją w 1984 roku. Pięć lat temu została przesadzona na nowe miejsce. Jak widać przeżyła i wciąż ma się dobrze.

I na zakończenie udałem się do parku, gdzie fotografowałem przede wszystkim klony zwyczajne - Acer platanoides.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji