bio-forum.pl

Łoczyga?

bez logowania - można przeglądać

od gru.2015

od cze.2010

od gru.2015

Ciekawa jestem jak wygląda łoczyga pośrednia, którą można spotkać w Bieszczadach, czym różni się od pospolitej? Tą ze zdjęcia spotkałam w Bieszczadach.

od cze.2010

4. Łoczyga?
28.lip.17 13:39
Piotr Grzegorzek

Szafer takowej nie zna, ale mam w domu Florę Czechosłowacji, zatem sprawdzę, czy ona tam jest.

od cze.2010

5. Łoczyga?
29.lip.17 21:15
Piotr Grzegorzek

W florze Nova Kvetena CSSR Josefa Dostala z 1989 roku podaje się, że Lapsana communis dzieli się na trzy podgatunki.

Są to subsp. hirsuta o łodydze na górze gruczołowato owłosionej. Pozostałe nie mają gruczołowatej łodygi.

U typowej subsp. communis płaty boczne liści są węższe niż terminalne. Okrywa koszyczków ma 5 - 7 mmm długości. Kwiaty są o połowę dłuższe od okrywy.

U subsp. intermedia płaty boczne liści są tak samo szerokie jak terminalne. Okrywa koszyczka ma 7 - 9 mm długości a kwiaty są 2 razy dłuższe od okrywy. I z takim przypadkiem mamy tutaj do czynienia, co widać na ostatnim zdjęciu. Tedy zrobiłem co mogłem.

od gru.2015

Dziękuję bardzo.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji