bio-forum.pl

Nietypowyy przetacznik, wierzbownica, rdestnica, dwie jasnoty

bez logowania - można przeglądać

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

1. Nietypowyy przetacznik, wierzbownica, rdestnica, dwie jasnoty
25.lip.17 23:33
Damian Niedobecki ("damianos")

Na początek wydawałoby się oczywisty przetacznik kłosowy, ale zastanawiają mnie mocno wycinane brzegi liści, podczas gdy na wiki jest zdjęcie z gładkim brzegiem liścia. Czy to jakiś konkretny podgatunek, a może mieszaniec gatunkowy?

Następnie mam jakąś wierzbownicę, wiem że jest sporo gatunków całkiem podobnych do siebie, proszę więc o pomoc w identyfikacji konkretnego gatunku.

Dalej dwa gatunki jasnotowatych, coś raczej popularnego:

I na koniec chyba rdestnica z niedużej rzeczki. Przy okazji prośba o identyfikację gatunku, którego kępa rośnie na lewo od rdestnicy.

(wypowiedź edytowana przez Damianos 25. lipca. 2017)

od mar.2014

2. Nietypowyy przetacznik, wierzbownica, rdestnica, dwie jasnoty

Przetacznik długolistny,

wierzbownica - potrzebne wyraźne zdjęcie kwiatka,

domniemany poziewnik miękkolistny,

poziewnik pstry,

rdestnica połyskująca,

prawdopodobnie potocznik.

od cze.2010

3. Nietypowyy przetacznik, wierzbownica, rdestnica, dwie jasnoty
26.lip.17 05:34
Piotr Grzegorzek

Ponieważ wąskie zdjęcia rozmijają się z tekstem dla każdego domniemanego gatunku zakładaj odrębny wątek. Tak jest wygodniej odpowiadać. A w przypadku wierzbownic pierwsze ważne pytanie to czy znamię słupka jest podzielone na krzyż, czy też pałkowate. Dalej też nie jest łatwo, jeśli znamię jest pałkowate.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji