Tak, R. exalbicans
Dzięki:-) Nie mogę dojść, jak to jest z tym gołąbkiem. Nie ma go u Marka w atlasie pod żadnym z synonimów, no ale to nieważne. U Wojewody, jako R. depallens, podana z 4 stanowisk. W wykazie publikacji, też jako R. depallens, ma 5 współczesnych stanowisk. Niestety nie mogę sprawdzić, czy jest w "rejestrze podstawczaki", bo mi wywala błąd serwera:- (, ale myślę, że go tam nie ma, bo i Ty, Alu, pokazywałaś swoje znalezisko i Mirek i Jacek, to tylko te, które pamiętam, a nikt nie zgłaszał. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś wie, jak to jest z tym gołąbkiem.
Jest w rejestrze pod pozycją 1089 - jako R. depallens.:-)
Dzięki:-) No i czemu nikt nie zgłaszał?
Russula exalbicans to R. pulchella, R. depallens to synonim exalbicans, atropurpurea i decolorans
Nie do końca to rozumiem, ale to już przeczytałam i chciałabym wiedzieć co z tego wynika w kwestii zgłaszalności R. exalbicans.
Wg mnie skoro depallens jest wieloznaczny, a exalbicans i pulchella nie ma na liście to nie ma co zgłaszać.
A i wg IF R. depallens nie jest i nie była synonimizowana z R. exalbicans, albo ja coś źle czytam, choć nie wydaje mi się.
No, ale z kolei spójrz do Wojewody i do wykazu publikacji i tam jak byk stoi napisane, że R. depallens (jako R. exalbicans) były publikowane przez kilku.
W IF jest R. depallens sensu auct teraz obowiązująca nazwa R. exalbicans.
Poczekajmy co Ala ma do powiedzenia w tym temacie
Na Checklist prof. Wojewody R. exalbicans jest synonimem R. depallens, a skoro R. depallens jest na liście gatunków przyjmowanych do GREJ (sporządzonej w oparciu o Checklist), to moim zdaniem - dla świata nauki lepiej będzie, jak zgłosisz:-)
No tak, rzeczywiście, przegapiłam, bo było na czerwono:-)
Też zerknąłem do Wojewody, niby zgłaszalny, a mój już półtora roku czeka oznaczony.
:-) Już mi nie tyle o to zgłoszenie chodzi, co o zrozumienie tego "bałaganu", ale, oczywiście, masz rację, Grażynko, chyba, że ktoś z kustoszy wyrazi zastrzeżenie:-)
Tak sobie myślę, że jak jest bałagan, to ktoś kiedyś będzie musiał go uporządkować. A uporządkować będzie łatwiej, jak będzie więcej materiału do porównań:-)
Bez zaglądania do tego co u Marka, R. exalbicans jest zgłaszalny z tego co pamiętam. Jakby były potrzebne jakieś dodatkowe informacje dot. tego taksonu, to jutro poszukam.
Dobranoc :)
Ania mi napisała, żeby zgłaszać jako R. exalbicans, najwyżej kustosze sobie poprawią, jeśli uznają, że jest taka potrzeba.
311798