bio-forum.pl

Borowiki wrzosowe

bez logowania - można przeglądać

od sie.2010

1. Borowiki wrzosowe

Chciałam zapytać czy już są? Mam nadzieję że w tym roku też ich nazbieram.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

2. Borowiki wrzosowe
13.wrz.17 20:46
Magdalena Maj ("magda86")

słyszałam, że te grzyby występują tylko na północy Polski i najczęsciej można je spotać na pomorzu

od sie.2012

3. Borowiki wrzosowe
14.wrz.17 17:34
Piotr Kubiak "Erhan"

Ostatnio w Kopalinie (woj. pomorskie) był wysyp. Warto zobaczyć to zjawisko, bo rosną w dużych grupach. Występują w sosnowych lasach pasa nadmorskiego, wśród wrzosów i w młodnikach. Miejscowi zbierają tylko kapelusze i całym lesie jest pełno wystających ze ściółki trzonków. Jak się trafi na "dziewiczą miejscówkę" to kosz zapełnia się błyskawicznie - u mnie szybkość zbierania ograniczało poruszanie się między grupami grzybów na czworaka:-))

Według mnie do suszenia na wigilijną zupę się nie nadaje, gdyż susz nie ma żadnego zapachu. Podsmażony z cebulką jest smaczny, w zalewie słodko-kwaśnej również i dodatkowo ładnie wygląda - małe kapelusze.

(wypowiedź edytowana przez Erhan 14. września. 2017)

od mar.2008

4. Borowiki wrzosowe

Suszone złotaki, a zwłaszcza trzonki są wspaniałym dodatkiem do bigosu, sosów i mięs. Namoczone i ugotowane w tych potrawach są jędrne i chrupkie. Na zupę wigilijną ja zawsze używam borowików - można je spotkać między złotakami.

od sie.2012

5. Borowiki wrzosowe
15.wrz.17 10:18
Piotr Kubiak "Erhan"

"Aa... mądrego to i przyjemnie posłuchać.";-)

Przypuszczałem, że do bigosu mogą być dobre, bo w bigosie dominują inne aromaty. Do sosu i mięsa, to chyba jako dodatek z bardziej aromatycznym suszem, bo tu przecież grzybowy zapach bardzo istotny, a ze złotaka nic się nie wydusi.;-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji