bio-forum.pl

Brunatno-przeźroczysty twór na dużym obszarze

bez logowania - można przeglądać

od sie.2021

1. Brunatno-przeźroczysty twór na dużym obszarze
Fot. 1
Fot. 2
Fot. 3
Fot. 4
Fot. 5

Witam, jestem pierwszy raz na tym forum i choć jestem tylko amatorem fotografii to jednak mam dziś myśle dość ciekawą zagadkę. Po pierwsze, wiem że jest to forum z krajowymi okazami ja mimo to przesyłam zdjęcia z angielskiej miejscowości Corby (ok. 200 km od Londynu) bo poprostu dzisiaj na moim trawniku wyrosło własnie to co na zdjęciach - brunatno żelowata roślina która zajęła tak na oko około 4m kwadratowe powierzni. Dodam jeszcze że podłoże jest gliniaste i ostatnio pada już 3 dzień. Proszę o pomoc w identyfikacji co to jest.

od lis.2006

2. Brunatno-przeźroczysty twór na dużym obszarze

Nie jest to śluzowiec. Chyba coś z sinic - nostoc. Zobacz n. p. to: [bf#18647]

(wypowiedź edytowana przez upir 16. maja. 2007)

od sie.2021

3. Brunatno-przeźroczysty twór na dużym obszarze

Dzięki, muszę przyznać, że jestem zaskoczony - nawet nie podejrzewałem że sinice mogą utworzyć aż tak duże kolonie i być tak podobne do jakiegoś śluzowca. Czytając wypowiedzi z tego linku jestem raczej pewny że to u mnie też są kolonie sinic z rodzaju trzęsidło (Nostoc) gdzie jak widać występują i duże i małe formy kolonii. Jeszcze raz dzięki.

od lis.2006

4. Brunatno-przeźroczysty twór na dużym obszarze

Ja też ekspertem nie jestem, ale cieszę się jeśli czasami mogę pomóc :)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji