bio-forum.pl

"Pięciolist " ?

bez logowania - można przeglądać

od mar.2007

1. "Pięciolist " ?

Zobaczcie jakiego pięknego czworolista pospolitego ( Paris guadrifolia) znalazłam w niedzielę. Pomyślałam, że to chyba na szczęście, hihihi :)

od sty.2007

2. "Pięciolist " ?

Śliczny pięciolistny (czworolist)!

od maj.2007

3. "Pięciolist " ?

Przypomniał mi się mój dialog na temat czworolista, z kolegą który się nie zna na roślinach zupełnie:

On: Co to za roślina?

Ja: Czworolist - Paris quadrifolia

On: Czy zawsze ma 4 liście.

Ja: Tak

i w tym momecie obaj spoglądmy pod nogi gdzie wśród innych są 2 "pięciolisty" :).

Między innymi dlatego staram się obecnie jak najrzadziej używać sformułowań typu: coś nie istnieje lub jest niemożliwe :)

Pozdrawiam

od mar.2007

4. "Pięciolist " ?

No, ja widzę coś takiego po raz pierwszy i musze Wam powiedzieć, że obok rosły jeszcze ze dwie takie roślinki ale oczywiście z 4 listkami. Ten był tylko jeden :) Fajnie coś takiego znaleźć :)

od kwi.2007

5. "Pięciolist " ?

Już raz pojawił się wątek z czworolistem na naszym forum. Ja pięciolistne czworolisty widziałam wiele razy. Mam takie miejsce gdzie rośnie ładnych kilka setek czworolistów. Pięknie to wygląda!

od sty.2007

6. "Pięciolist " ?

To ja dopowiem, że wszystkie nasze wątki o czworoliście zostaną zgromadzone w jednym kąciku, podobnie jak to już zrobiłam dla innych gatunków, bądź rodzajów, które parokrotnie przewijały się w Botanice. Jak to wykonam, to oczywiście powiadomię w takim przeznaczonym do tego wątku: [bf#89870]

od maj.2003

7. "Pięciolist " ?
3.cze.07 17:27
Anna Kujawa "AniaK"
czworolist

Dokładam jeszcze jedno zdjęcie nietypowego czworolista - "trójlist":-)

od maj.2007

8. "Pięciolist " ?

To ja jeszcze dopowiem, że łacińska nazwa czworolistu (Paris) nawiązuje do mitu o jabłku dla najpiękniejszej, rzuconym przez boginię Eris między trzy boginie - Atenę, Afrodytę i Herę. Spór rozstrzygnął właśnie Parys. Owoc czworolistu symbolizuje wspomniane jabłko, zaś cztery liście - zgromadzone wokół jabłka boginie i Parysa. A co do pięciolista - ktoś się musiał do nich dosiąść :)

od sty.2007

9. "Pięciolist " ?

A ja układam taki scenariusz: pięciolistny to dlatego, że przysiadła się piękna Helena, a trójlistny, bo boginie zostały same, gdy Parys odszedł z Heleną, ładnie?

Śliczny ten trójlistny.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji