- szybciej automatycznie z gps-a na Google Earth pobrać:
Ten kalkulator oparty jest na algorytmie zaproponowanym w poniżej linkowanym artykule. Autor odnosi się w nim również do siatki zaproponowanej przez BPN a linkowanej przez Ciebie powyżej.
Pod poniższym linkiem dostępna jest mapa
Natomiast na tej stronie omówienie całego projektu.
Przyznam, że kompletnie nie wiem o co chodzi - mam sobie cos przeliczać?
Mam wgrany program Google Earth na komputerze, na nim siatke ATPOL z BPN - wracam z terenu, kabel z gps-a do komputera, odpalam GE - i z miejsca mam punkt w kwadracie ATPOL. Więc w czym rzecz bo naprawde nie rozumiem?
A artykuł ze zrozumieniem przeczytałeś? Tam jest dość prosto napisane o co chodzi (Dyskusja i wnioski). Poza tym siatka BPN jest w polach o boku 10 km, natomiast linkowany kalkulator przelicza również współrzędne na pola o boku 1 km i 100 m. Na stronie projektu autor (Łukasz Komsta) wspomina o testowaniu algorytmu w innych językach programowania więc pewnie niedługo będzie dostępna wersja do aplikacji GIS-owych.
A skąd - nawet dwóch zdan nie byłem w stanie, to kompletnie nie mój świat. Dlatego zdziwiony bylem po co to robić a raczej w pierwszym odruchu przemkneło mi, że wersja z BPN zawiera jakies błedy i moze to co pokazuje, niekoniecznie pokrywa sie z owym kalkulatorem. Dokładniejsze 'osiatkowanie' ma sens, z tym że jesli mam być szczery - na uzyskanie dokładnych danych np. od isntytucji naukowych, przestałem liczyć wieki temu a w publikacjach jeśli są już namiary gps, to konkretne 'w punkt'. Ale gdy pojawi sie dokładniejsza siatka dla Google Earth, na pewno ją ściągne.
Pozdrawki
do wyznaczania siatki 1 km - jak znalazł, dzięki!
Dla zainteresowanych:
www.botany.pl/atpol[botany.pl]
Nowa strona o ATPOL z matematycznym modelem i dostępnymi narzędziami do obliczeń. Także z siatką 1x1 km.
Marek Verey
Panie Marku bardzo przydatna byłaby siatka w postaci rzeczywistych pól (poligonów) a nie linii.
Siatki buduje się z linii pionowych i poziomych. Przecinając się tworzą "rzeczywiste" pola. Chyba nie zrozumiałem w czym problem...
Chodzi mi oprogramowanie GIS-owe. Tam mamy trzy rodzaje warstw wektorowych: punkty, linie i poligony (pola). Zacznie łatwiej będzie policzyć np. liczbę punktów (np. stanowisk roślin) w konkretnym polu ATPOL jeżeli będzie on rzeczywistym polem (poligonem) a nie polem wyznaczonym przez przecinające się linie.
(wypowiedź edytowana przez koberek 05. listopada. 2017)
(wypowiedź edytowana przez koberek 05. listopada. 2017)
Wydaje mi się, że najprościej przyporządkować stanowiska roślin do pól ATPOL wykorzystując ten programik:
Trzeba oczywiście znać współrzędne geograficzne tych stanowisk.
Jeżeli ich nie znamy a wiemy gdzie byliśmy to łatwo to zrobić wykorzystując siatkę dla G. Earth, te mapy są dość szczegółowe.
W sprawie GIS nie mam nic do powiedzenia więcej niż Łukasz Komsta:
GIS software users can work with the ATPOL coordinates by setting the following custom projection:
+proj=eqdc +lat_1=52 +lat_2=52 +lat_0=52 +lon_0=19 +axis=esu +a=6390000
+b=6390000 +ellps=sphere +x_0=330000 +y_0=-350000
or, when “+axis=esu” is not supported:
+proj=eqdc +lat_1=52 +lat_2=52 +lat_0=52 +lon_0=19 +a=6390000
+b=6390000 +ellps=sphere +x_0=330000 +y_0=350000
The second case will give reversed y coordinates, counting from lower left (SW) corner.
-------------------
Nie mam dostępu do oprogramowania GIS, ale zakładam, że utworzenie takich własnych współrzędnych z pomocą powyższego przepisu daje informację o polach ATPOL w GIS. Współrzędne kartezjańskie siatki bardzo łatwo można zamienić na oznaczenia ATPOL wykorzystując funkcje zawarte w pliku Atpol_przelicz. xlsm
Jest też Tutorial w tej sprawie Łukasza Komsty: youtu.be
Jeszcze mała uwaga co do GIS... zainstalowałem (dzisiaj) darmowy GIS o nazwie QGIS 2. 18. Można tam definiować własne układy wsp. geograficznych. Po wprowadzeniu:
+proj=eqdc +lat_1=52 +lat_2=52 +lat_0=52 +lon_0=19 +axis=esu +a=6390000
+b=6390000 +ellps=sphere +x_0=330000 +y_0=-350000
jako ATPOL dla współrzędnych 19E, 52N jest idealnie x=330000, y=350000 liczone w metrach. Niestety zdecydowanie gorzej jest poza centrum Polski. Przykładowo dla południowo wschodniego naroża siatki powinno być 700000, 700000 a jest 699611, 699973 co daje około 400 m przesunięcia. To zdecydowanie zbyt dużo. Wydaje mi się, że po prostu ten algorytm wymaga jednak dokładniejszego przepracowania. Wobec tego mały apel do GIS menów o zmierzenie się z tym kłopotem, co poprawić aby było dobrze?
Panie Marku, myślę, że warto problem przedstawić na forum QGIS. forum.quantum-gis.pl
Tam jest wiele osób, które zajmują się programowaniem. W Krakowie też macie fachowca od QGIS, nazywa się Robert Szczepanek z Politechniki Krakowskiej - na forum QGIS-również obecny.
Tak, jak będę cos wiedział to tu napiszę. Łukasz Komsta wie już o problemie i zapewne też się nad tym głowi. Dzięki za te informacje, mogą się przydać:-)
Na teraz warto wiedzieć, że dla równoleżnika 52N przeliczanie działa idealnie, coraz gorzej wyżej i niżej;-).
Niestety mam złą wiadomość, w pakietach GIS nie uda się określić odpowiedniego układu współrzędnych zgodnego z ATPOL. Po prostu nie ma odpowiedniej do tego funkcji przeliczającej. Możemy się oczywiście starać, żeby taka była i robimy to, ale nadzieje są niewielkie.
Można za to tworzyć siatki dla QGIS w układzie WGS84 i zajmuje się tym kolega Piotr. Są więc szanse na dobre rozwiązanie:-). Jak siatki będą to powieszę na stronie botany. pl/atpol z opisem Piotra Kobierskiego.
Myślę, że należy już teraz podać tą informację:
dzięki staraniom Łukasza Komsty w Proj4 wprowadzona została funkcja ccon czyli po prostu ATPOL. W Proj4 funkcja pracuje w sposób następujący:
+proj=ccon +lat_1=52 +lon_0=19 +axis=esu +a=6390000 +x_0=330000 +y_0=-350000
Co więcej w znanym i darmowym pakiecie QGIS od wersji 3. 4 (Madeira), funkcja jest już znana i prawidłowo przelicza współrzędne dla definiowanego w ten sposób ATPOL-u, niestety nie pozwala jeszcze na zapisanie takiego układu współrzędnych. Mam nadzieję, że ten błąd zostanie szybko naprawiony jak nie w tej to w następnej wersji programu :)
Strona ATPOL: botany.pl - jest już nieaktualna.
Aktualny adres do siatki ATPOL: worldbig.org
Adres ten jest również linkowany na stronie Instytutu Botaniki Uniwersytetu Jagiellońskiego.