bio-forum.pl

kalkulator Atpol

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. kalkulator Atpol
6.lip.17 09:26
Piotr Kobierski

od cze.2008

2. kalkulator Atpol

- szybciej automatycznie z gps-a na Google Earth pobrać:

od lut.2007

3. kalkulator Atpol
6.lip.17 20:01
Piotr Kobierski

Ten kalkulator oparty jest na algorytmie zaproponowanym w poniżej linkowanym artykule. Autor odnosi się w nim również do siatki zaproponowanej przez BPN a linkowanej przez Ciebie powyżej.

wydawnictwo.up.lublin.pl

Pod poniższym linkiem dostępna jest mapa

komsta.net

Natomiast na tej stronie omówienie całego projektu.

atpol.sourceforge.io

od cze.2008

4. kalkulator Atpol

Przyznam, że kompletnie nie wiem o co chodzi - mam sobie cos przeliczać?

Mam wgrany program Google Earth na komputerze, na nim siatke ATPOL z BPN - wracam z terenu, kabel z gps-a do komputera, odpalam GE - i z miejsca mam punkt w kwadracie ATPOL. Więc w czym rzecz bo naprawde nie rozumiem?

od lut.2007

5. kalkulator Atpol
7.lip.17 06:51
Piotr Kobierski

A artykuł ze zrozumieniem przeczytałeś? Tam jest dość prosto napisane o co chodzi (Dyskusja i wnioski). Poza tym siatka BPN jest w polach o boku 10 km, natomiast linkowany kalkulator przelicza również współrzędne na pola o boku 1 km i 100 m. Na stronie projektu autor (Łukasz Komsta) wspomina o testowaniu algorytmu w innych językach programowania więc pewnie niedługo będzie dostępna wersja do aplikacji GIS-owych.

od cze.2008

6. kalkulator Atpol

A skąd - nawet dwóch zdan nie byłem w stanie, to kompletnie nie mój świat. Dlatego zdziwiony bylem po co to robić a raczej w pierwszym odruchu przemkneło mi, że wersja z BPN zawiera jakies błedy i moze to co pokazuje, niekoniecznie pokrywa sie z owym kalkulatorem. Dokładniejsze 'osiatkowanie' ma sens, z tym że jesli mam być szczery - na uzyskanie dokładnych danych np. od isntytucji naukowych, przestałem liczyć wieki temu a w publikacjach jeśli są już namiary gps, to konkretne 'w punkt'. Ale gdy pojawi sie dokładniejsza siatka dla Google Earth, na pewno ją ściągne.

Pozdrawki

od lip.2009

7. kalkulator Atpol

do wyznaczania siatki 1 km - jak znalazł, dzięki!

od lip.2017

8. kalkulator Atpol
19.paź.17 20:43
Marek Verey "marekv"

Dla zainteresowanych:

www.botany.pl/atpol[botany.pl]

Nowa strona o ATPOL z matematycznym modelem i dostępnymi narzędziami do obliczeń. Także z siatką 1x1 km.

Marek Verey

od lut.2007

9. kalkulator Atpol
4.lis.17 09:06
Piotr Kobierski

Panie Marku bardzo przydatna byłaby siatka w postaci rzeczywistych pól (poligonów) a nie linii.

od lip.2017

10. kalkulator Atpol
4.lis.17 23:44
Marek Verey "marekv"

Siatki buduje się z linii pionowych i poziomych. Przecinając się tworzą "rzeczywiste" pola. Chyba nie zrozumiałem w czym problem...

od lut.2007

11. kalkulator Atpol
5.lis.17 09:30
Piotr Kobierski

Chodzi mi oprogramowanie GIS-owe. Tam mamy trzy rodzaje warstw wektorowych: punkty, linie i poligony (pola). Zacznie łatwiej będzie policzyć np. liczbę punktów (np. stanowisk roślin) w konkretnym polu ATPOL jeżeli będzie on rzeczywistym polem (poligonem) a nie polem wyznaczonym przez przecinające się linie.

(wypowiedź edytowana przez koberek 05. listopada. 2017)

(wypowiedź edytowana przez koberek 05. listopada. 2017)

od lip.2017

12. kalkulator Atpol
5.lis.17 10:52
Marek Verey "marekv"

Wydaje mi się, że najprościej przyporządkować stanowiska roślin do pól ATPOL wykorzystując ten programik:

botany.pl

Trzeba oczywiście znać współrzędne geograficzne tych stanowisk.

Jeżeli ich nie znamy a wiemy gdzie byliśmy to łatwo to zrobić wykorzystując siatkę dla G. Earth, te mapy są dość szczegółowe.

W sprawie GIS nie mam nic do powiedzenia więcej niż Łukasz Komsta:

GIS software users can work with the ATPOL coordinates by setting the following custom projection:

+proj=eqdc +lat_1=52 +lat_2=52 +lat_0=52 +lon_0=19 +axis=esu +a=6390000

+b=6390000 +ellps=sphere +x_0=330000 +y_0=-350000

or, when “+axis=esu” is not supported:

+proj=eqdc +lat_1=52 +lat_2=52 +lat_0=52 +lon_0=19 +a=6390000

+b=6390000 +ellps=sphere +x_0=330000 +y_0=350000

The second case will give reversed y coordinates, counting from lower left (SW) corner.

-------------------

Nie mam dostępu do oprogramowania GIS, ale zakładam, że utworzenie takich własnych współrzędnych z pomocą powyższego przepisu daje informację o polach ATPOL w GIS. Współrzędne kartezjańskie siatki bardzo łatwo można zamienić na oznaczenia ATPOL wykorzystując funkcje zawarte w pliku Atpol_przelicz. xlsm

Jest też Tutorial w tej sprawie Łukasza Komsty: youtu.be

od lip.2017

13. kalkulator Atpol
5.lis.17 21:30
Marek Verey "marekv"

Jeszcze mała uwaga co do GIS... zainstalowałem (dzisiaj) darmowy GIS o nazwie QGIS 2. 18. Można tam definiować własne układy wsp. geograficznych. Po wprowadzeniu:

+proj=eqdc +lat_1=52 +lat_2=52 +lat_0=52 +lon_0=19 +axis=esu +a=6390000

+b=6390000 +ellps=sphere +x_0=330000 +y_0=-350000

jako ATPOL dla współrzędnych 19E, 52N jest idealnie x=330000, y=350000 liczone w metrach. Niestety zdecydowanie gorzej jest poza centrum Polski. Przykładowo dla południowo wschodniego naroża siatki powinno być 700000, 700000 a jest 699611, 699973 co daje około 400 m przesunięcia. To zdecydowanie zbyt dużo. Wydaje mi się, że po prostu ten algorytm wymaga jednak dokładniejszego przepracowania. Wobec tego mały apel do GIS menów o zmierzenie się z tym kłopotem, co poprawić aby było dobrze?

od lut.2007

14. kalkulator Atpol
6.lis.17 16:32
Piotr Kobierski

Panie Marku, myślę, że warto problem przedstawić na forum QGIS. forum.quantum-gis.pl

Tam jest wiele osób, które zajmują się programowaniem. W Krakowie też macie fachowca od QGIS, nazywa się Robert Szczepanek z Politechniki Krakowskiej - na forum QGIS-również obecny.

od lip.2017

15. kalkulator Atpol
6.lis.17 21:39
Marek Verey "marekv"

Tak, jak będę cos wiedział to tu napiszę. Łukasz Komsta wie już o problemie i zapewne też się nad tym głowi. Dzięki za te informacje, mogą się przydać:-)

Na teraz warto wiedzieć, że dla równoleżnika 52N przeliczanie działa idealnie, coraz gorzej wyżej i niżej;-).

od lip.2017

16. kalkulator Atpol
8.lis.17 18:39
Marek Verey "marekv"

Niestety mam złą wiadomość, w pakietach GIS nie uda się określić odpowiedniego układu współrzędnych zgodnego z ATPOL. Po prostu nie ma odpowiedniej do tego funkcji przeliczającej. Możemy się oczywiście starać, żeby taka była i robimy to, ale nadzieje są niewielkie.

Można za to tworzyć siatki dla QGIS w układzie WGS84 i zajmuje się tym kolega Piotr. Są więc szanse na dobre rozwiązanie:-). Jak siatki będą to powieszę na stronie botany. pl/atpol z opisem Piotra Kobierskiego.

od lip.2017

17. kalkulator Atpol
12.paź.19 19:59
Marek Verey "marekv"

Myślę, że należy już teraz podać tą informację:

dzięki staraniom Łukasza Komsty w Proj4 wprowadzona została funkcja ccon czyli po prostu ATPOL. W Proj4 funkcja pracuje w sposób następujący:

+proj=ccon +lat_1=52 +lon_0=19 +axis=esu +a=6390000 +x_0=330000 +y_0=-350000

Co więcej w znanym i darmowym pakiecie QGIS od wersji 3. 4 (Madeira), funkcja jest już znana i prawidłowo przelicza współrzędne dla definiowanego w ten sposób ATPOL-u, niestety nie pozwala jeszcze na zapisanie takiego układu współrzędnych. Mam nadzieję, że ten błąd zostanie szybko naprawiony jak nie w tej to w następnej wersji programu :)

od lut.2007

18. kalkulator Atpol
19.sie.21 18:22
Piotr Kobierski

Strona ATPOL: botany.pl - jest już nieaktualna.

Aktualny adres do siatki ATPOL: worldbig.org

Adres ten jest również linkowany na stronie Instytutu Botaniki Uniwersytetu Jagiellońskiego.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji