bio-forum.pl

moja kosodrzewina jest chyba chora?

bez logowania - można przeglądać

od lut.2007

1. moja kosodrzewina jest chyba chora?

Mam nieodparte wrażenie, że mojej kosodrzewinie coś jest: nowe przyrosty są jakieś dziwne, poczwórne, a igły w tych miejscach mocno odstają na boki. W środku drzewka igły na końcach brązowieją. Muszę się dokształcić i nauczyć "obrabiać" obrazki to Wam prześlę, na razie tylko opis... Czy ktoś może mi pomóc zidentyfikować to "zjawisko"?

od sty.2007

2. moja kosodrzewina jest chyba chora?

Kamilo, gdybyś chciała skorzystać ze ściągi, jak obrabiać obrazki, to mogę polecić Tobie taki wątek: [bf#82619].

od lut.2007

3. moja kosodrzewina jest chyba chora?
nowe "dziwne" przyrosty
porażone igły

Mam nadzieję, że teraz zdjęcia dojdą. Co to jest?

od sty.2007

4. moja kosodrzewina jest chyba chora?

Kamilo,

próbuję wysłać do Ciebie maila, i już trzy razy mam komunikat, że dostarczenie niemożliwe. Może wiesz, dlaczego? Jeśli tak, to, proszę, napisz mi.

Moje doświadczenie z bylinami nie przyda się na wiele w temacie Twojej kosodrzewiny, ale wierzę, że ktoś Ci doradzi, jak ratować Twoją kosodrzewinę.

Pozdrawiam,

Basia

od lis.2006

5. moja kosodrzewina jest chyba chora?

Wydaje mi się, że już pisałem o tej kosodrzewinie ale ślad jakoś zaginął. Zastosuj nawóz interwencyjny. Dokładnie tak się nazywa "nawóz interwencyjny do iglaków i roślin kwasolubnych" Można nim spryskiwać rośliny oraz podlewać. Ja stosuję szczególnie po zimie i pomaga.

od sty.2007

6. moja kosodrzewina jest chyba chora?

Janku, chętnie wyjaśniłabym, co się stało z wypowiedzią, ale jedyne co mogę powiedzieć to to, że z całą pewnością nie usunęłam żadnej wypowiedzi w OSP, bo nie było ku temu powodu (zatem na pewno też nie mogła zniknąć za moją przyczyną wypowiedź o kosodrzewinie).

od lut.2007

7. moja kosodrzewina jest chyba chora?

Janku, bardzo Ci dziękuję za radę. Zastosuję na pewno, jeżeli tylko uda mi sie taki nawóz dostać. Rozumiem, że miałeś na myśli poprawę kondycji igieł. A może wiesz czy te wielorakie przyrosty to normalne ( co drugi rok ucinam połowę młodych przyrostów dla rozkrzewienia, ale w poprzednich latach nie zauważyłam takiego zjawiska...)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji