bio-forum.pl

Pieniązek pozrastany?

bez logowania - można przeglądać
GRej181615

od gru.2003

1. Pieniązek pozrastany?

W kępkach po kilka-kilkanaście sztuk w czarcich kręgach. Las liściasty nadmorski.

Zapach przypominający rzodkiew.

od kwi.2006

2. Pieniązek pozrastany?

Jasne ma trzony cosik, ale sam go jeszcze nie spotkałem, u Gerhardta wyczytałem, że jak się kapelusz oderwie pociągając trzema palcami to powinno na szczycie trzonu pozostać guzikowate zgrubienie. Zapach nie był razczej kapuściany, trochę nieprzyjemny? Na bank rzodkiew? Bo myślę o pieniążku niemiłym jeszcze, ale go też znam z literatury tylko.

od lut.2006

3. Pieniązek pozrastany?

Czesz,

Gymnopus (Collybia) hariolorum jest. Cuchna z kapustem.

Pozdrawiam,

Andreas

od gru.2003

4. Pieniązek pozrastany?

Może i kapusta:-) przed nimi wąchałem-okazało sie gęsice majowe- i tez mi się węch wypaczył:- (( (

Fajno-dzięki:-)

od kwi.2006

5. Pieniązek pozrastany?

A bo z tytm zapachem tak jest i często dopiero jak wiem, że ma czymś pachnąć to to poczuję :) Chociaż są wyjątki, np Russula grata (=R. Laurocerasi), uwielbiam tego grzyba wąchać! Pozdrawiam!

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji