bio-forum.pl

Tarzetta spurcata?

bez logowania - można przeglądać
GRej301447

od mar.2025

1. Tarzetta spurcata?

13. 06. 2017; Zakrzewiony szpaler jabłoni przy budynku inwentarskim. Około 20 owocników na ziemi wśród bluszczu. Miąższ u starszych owocników bardzo kruchy - często rozłamują się pod własnym ciężarem. Apotecja do 5 cm średnicy (na zdjęciach mniejsze).

od mar.2025

2. Tarzetta spurcata?

Kiedy zacząłem oglądać szczyty parafiz pomyślałem, że coś nie halo z moim preparatem. Byłem pewien, że zamiast szczytów - oglądam ich podstawy.:-)

Parafizy wystają ponad wierzchołki worków, na końcach są w ponad 90% silnie rozgałęzione, wręcz "koraloidalne", splątane - co utrudnia obserwacje.

To czego nie widać na moich zdjęciach - wygląda dokładnie tak, jak na rycinie Harmaja z tego wątku:

ascofrance.com

od paź.2009

3. Tarzetta spurcata?

Ale fikuśne:-)

To chyba nie może być nic innego.

od mar.2025

4. Tarzetta spurcata?

Obyś miał rację.:-)

W "najgorszym" przypadku T. catinus - też byłoby fajnie, choć bez fajerwerków.;-)

od maj.2009

5. Tarzetta spurcata?

No patrz Ty:-)

- a ja już chyba sprawdziłem owocniki coś z około pięćdziesięciu stanowiska i wszystkie z parafizami prostymi jak drut:- (

Wypada w takim przypadku pogratulować:-)

od mar.2025

6. Tarzetta spurcata?

Dzięki, tak się szczęśliwie trafiło.:-)

od maj.2009

7. Tarzetta spurcata?

też mi się szczęśliwie trafiło:-)

Parafizy powykręcane jak "chiński paragraf" ale dlaczego zarodniki tak szerokie???

(wypowiedź edytowana przez mirek63 28. czerwca. 2017)

od paź.2009

8. Tarzetta spurcata?

Bo to pewnie T. catinus.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji