bio-forum.pl

2017-02-23 Katowice - niedaleko Osiedla Paderewskiego

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2017-02-23 Katowice - niedaleko Osiedla Paderewskiego
1.cze.17 22:42
Piotr Grzegorzek

Tego dnia wybrałem się do Katowic ma kolejne spotkanie Śląskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Botanicznego. Dzień był dżdżysty. Wysiadłem przy skrzyżowaniu ulicy Granicznej i Powstańców. Oto sylwetka pomnika Żołnierza Polskiego. Podziwiajmy go póki jest.

Niedaleko w sąsiedztwie ulicy noszącej dzisiaj imię Żołnierzy Wyklętych znajduje się spory drzewostan.

Znaczącą dominantę stanowi tam klon srebrzysty - Acer saccharinum.

Kolejny drzewostan znajduje się na południe od ulicy Powstańców Śląskich.

Są też brzozy brodawkowate - Betula pendula. Jedna z nich miała spotkanie z piłą mechaniczną.

Były też szczątki innego drzewa i sporo opadłych liści topoli osiki - Populus tremula. Poza tym jest tutaj między innymi klon zwyczajny - Acer platanoides.

Poprzez drzewa zerkam na gmach Biblioteki Śląskiej.

Ponownie patrzę pod nogi. Teraz dominuje tutaj topola osika - Populus tremula.

I kolejne widoki architektury przesłoniętej drzewami. Utrwalałem ten potencjalnie rzadki widok.

Poza tym w tej okolicy znalazł się płat rdestowca japońskiego - Reynoutria japonica.

Utrzymywał się jeszcze płat śniegu.

Zbliżam się ku skrzyżowaniu z ulicą Damrota. Jest bankowo.

Teraz przeszedłem na drugą stronę ulicy Powstańców i zerkam w kierunku Biblioteki Śląskiej.

Na skwerze znajduje się kilka egzemplarzy brzozy brodawkowatej - Betula pendula 'Youngii'

Tutaj też miało miejsce jakieś rżnięcie.

I jeszcze jedna brzoza brodawkowata - Betula pendula 'Youngii'

Od strony ulicy Damrota znajduje się żywopłot z niesamowicie pogiętej leszczyny pospolitej - Corylus avellana 'Contorta'.

I jeszcze jedno spojrzenie w kierunku banku. W tym momencie stoję przy narożniku cmentarza ewangelickiego.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji