bio-forum.pl

2016-10-24 Mysłowice - migawki z centrum

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-10-24 Mysłowice - migawki z centrum
18.maj.17 06:33
Piotr Grzegorzek

Tego dnia jak to mam w zwyczaju ruszyłem do miasta na poszukiwanie materiałów do kolejnych artykułów w tygodniku Co Tydzień. Na początku dwa ujęcia ulicy Krakowska w okolicy kościoła p. w. Najświętszego Serca Pana Jezusa.

Po drugiej stronie linii kolejowej znajduje się charakterystyczna wizytówka.

A to już teren kolejowy i miejsce po "znikniętej" baszcie. Teraz ostały się jedynie chaszcze ze sporym udziałem powojnika pnącego - Clematis vitalba.

Teraz zerkam na tereny kolejowe z okolicy skrzyżowania się ulicy Mikołowskiej z ulicą Oświęcimską.

W tym rejonie znajduje się także odnowiona kamienica.

Idąc ulicą Mikołowską zerknąłem na cmentarz.

I ponownie ulica Mikołowska. W luce pomiędzy budynkami znajduje się skrót prowadzący do redakcji.

Po drugiej stronie drogi wciąż zielenił się jesion wyniosły - Fraxinus excelsior.

Jestem wciąż na ulicy Mikołowskiej.

W tym rejonie na liściach jesionu wyniosłego - Fraxinus excelsior znalazłem mączniaka - Phyllactinia fraxinis.

Idę teraz odcinkiem ulicy Katowicka. Tutaj ścianę jednej z kamienic płomiennie ozdabia winobluszcz japoński - Parthenocissus tricuspidata.

Nieco dalej sytuacja się powtarza.

Schodzę teraz na ulicę Oświęcimską. Tutaj bohaterem dłuższej sesji zdjęciowej stał się mlecz zwyczajny - Sonchus oleraceus.

Skarpa jest umocniona, zieleń zachwaszczona.

Pomiędzy krzewami trafił się starzec zwyczajny - Senecio vulgaris.

Był też mniszek - Taraxacum.

Trafił się jeszcze glistnik jaskółcze ziele - Chelidonium majus.

Jestem już po drugiej stronie ulicy. Sporo tutaj pokrzywy zwyczajnej - Urtica dioica.

Trafiła się także ciemniejsza forma azjatyckiej biedronki - Harmonia axyridis.

A pokrzywa - Urtica dioica jeszcze kwitła.

(wypowiedź edytowana przez piotr_grzegorzek 18. maja. 2017)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji