bio-forum.pl

Hydropus subalpinus?

bez logowania - można przeglądać
GRej302659

od lip.2005

1. Hydropus subalpinus?
4.maj.17 19:06
Grażyna Domian
Hydropus1
Hydropus2
Hydropus3
Hydropus4
Hydropus5
Hydropus6

03. 05. 2017 r. - Puszcza Bukowa, w buczynie, na porośniętej mchem skarpie starego okopu. Zapach bardzo przyjemny - grzybowy, trzon z kanalikiem w środku, wysyp biały

Czy to może być Hydropus subalpinus? Żaden inny gatunek nie przychodzi mi do głowy;)

od maj.2009

2. Hydropus subalpinus?

Nigdy tego gatunku nie widziałem więc trudno cokolwiek sugerować:- (

Moje pierwsze skojarzenie po zobaczeniu fotek padło na Gymnopus?

od lip.2005

3. Hydropus subalpinus?
4.maj.17 20:11
Grażyna Domian

Dzięki Mirku - myślę, że Twoje skojarzenie jest trafniejsze niż moje. To może być po prostu Gymnopus dryophilus;)

od maj.2009

4. Hydropus subalpinus?

Może? - ale podejrzliwość w naszym "fachu" wskazana, bez niej moglibyśmy pominąć ciekawe gatunki.

od lip.2005

5. Hydropus subalpinus?
4.maj.17 20:53
Grażyna Domian

W całej rozciągłości się z Tobą zgadzam i dlatego napisałam "może być...". Póki co - mam taki karton z napisem "Poczekalnia", w którym lądują różne ciekawe suszki;-) Może kiedyś kogoś zainteresują, a może i ja "mimo wszystko" dojrzeję do mikroskopu i samodzielnej pracy z nim?

od kwi.2004

6. Hydropus subalpinus?

Na pewno nie Hydropus. Najprawdopodobniej G. aquosus.

od lip.2005

7. Hydropus subalpinus?
9.maj.17 21:38
Grażyna Domian

Ooo, to bardzo interesujący trop - dziękuję Tomku: D

Skoro "najprawdopodobniej", to mam pytanie do Kustoszy - czy mogę go zgłosić do GREJ? Nie mam na razie innej możliwości oznaczenia, chyba, że znajdzie się jakiś ochotnik do wcześniejszego zerknięcia na niego...?

od wrz.2005

8. Hydropus subalpinus?

G. aquosus

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji