bio-forum.pl

2016-10-01 Świerklaniec - spacerując po parku - część 3

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-10-01 Świerklaniec - spacerując po parku - część 3
2.maj.17 08:19
Piotr Grzegorzek

Idziemy dalej na południe trzymając się brzegu sadzawki. Naszym celem będzie zbiornik Kozłowa Góra. Zaczynamy od kolejnej sosny wejmutki - Pinus strobus. Jest ona nieco oddalona od pierwszej grupy. Zapewne w czasach tworzenia parku był to unikat i dlatego jest jej tutaj sporo.

I ponownie brzeg sadzawki i bardzo pokręcony dąb szypułkowy - Quercus robur.

W zachodzącym słońcu sadzawka i przebarwiające się liście tworzyły bardzo przyjemny dla oka widok.

Oto widok alei, którą zaraz pójdziemy.

Poza kadrem z prawej strony znajdowały się dęby szypułkowe - Quercus robur

Wkraczamy na aleję. Na początku mijamy sosnę czarną - Pinus nigra.

Kolejne drzewo to pozbawiony korony dąb czerwony - Quercus rubra.

A tutaj został "zniknięty" dąb szypułkowy - Quercus robur. Jest za to młode pokolenie o liściach porażonych przez mączniaka - Erysiphe alphitoides, dawniej Microsphaera alphitoides.

I znowu sosny wejmutki - Pinus strobus, z których część znajduje się w stanie zejściowym.

Zbliżamy się do kolejnych obiektów. W drzewostanie spotkamy tutaj między innymi trywialną brzozę brodawkowatą - Betula pendula.

Bohaterką bardzo długiej sesji zdjęciowej uczyniłem choinę kanadyjską - Tsuga canadensis. To najbardziej okazały osobnik tego gatunku, którego spotkałem osobiście.

Kolejna długa sesja zdjęciowa przedstawia dąb szkarłatny - Quercus coccinea.

Zbliżamy się do kolejnego kanału, który wypływa z "sadzawki".

Za kanałem widać drzewo opanowane przez hubiaka pospolitego - Fomes fomentarius.

Także tutaj balustradę mostku obrasta winobluszcz zaroślowy - Parthenocissus inserata.

Tutaj także rośnie, jak na ten gatunek niezbyt okazała jedlica sina -

Pseudotsuga menziesii subsp. glauca.

A hubiak pospolity - Fomes fomentarius, do którego w końcu podszedłem pożerał niezbyt fortunnie przyciętego klona zwyczajnego - Acer platanoides.

I kolejny widok parku jako takiego.

Następnie schodki prowadzące na koronę zalewu Kozłowa Góra.

I tak na zakończenie dla uspokojenia woda, błękit nieba i chmurki, czyli tafla zbiornika Kozłowa Góra.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji