bio-forum.pl

2016-10-25 Chrzanów - kilka migawek

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-10-25 Chrzanów - kilka migawek
28.kwi.17 10:56
Piotr Grzegorzek

Kontynuuję przejście ulicą Świętokrzyska. Tutaj na poboczu linii kolejowej wypatrzyłem kwitnącą kupkówkę pospolitą - Dactylis glomerata. Nie mogłem się powstrzymać przed dłuższą sesją zdjęciową.

Nieco dalej zieleniła się odrastająca po silnym cięciu robinia akacjowa - Robinia pseudoacacia.

Ostatnie kwiatki rozwijał niecierpek drobnokwiatowy - Impatiens parviflora.

Zajrzałem też na cmentarz żydowski. Poniekąd to był główny powód do oderwania mnie od biurka. Chodziło o wizję lokalną w celu ustalenia stanu drzew. Zdjęcia wykonałem zza ogrodzenia. Tak wygląda to miejsce w barwach jesieni.

Opuszczam cmentarz. Zbliżam się do przejścia pod linią kolejową. Na poboczu rządzi pokrzywa zwyczajna - Urtica diooca.

Bohaterem dłuższej sesji zdjęciowej stał się rdest plamisty - Polygonum persicaria.

A to już skrzyżowanie alei Henryka z ulicą Focha. Tutaj przed jednym z bloków posadzono ligustr jajolistny - Ligustrum ovatum. Oto on w kilku detalach.

I na zakończenie Muzeum w Chrzanowie w barwach jesieni.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji