bio-forum.pl

PRZEDZIWNA CHOROBA Róży

bez logowania - można przeglądać

od maj.2006

1. PRZEDZIWNA CHOROBA Róży
9.maj.07 23:13
Pola

To przedziwne narośle pojawiło się na jednej z łodyg i na liściach mojej dzikiej róży. Nic z nim nie zrobiłam. Pozostawione (zdjęcia były robione w sierpniu 2006) wyschło i teraz jest tylko zwyrodniały suchy patyk. Niestety nie miałam możliwości zamieścić większego zbliżenia. Narośle są czerwone, miejscami zielonkawe, wyglądają jak "włoski rosiczek", wyrastają pośrodku liścia i sprawiają że staje sie "kędzierzawy". Po tym jak zrobiłam to zdjęcie narośl sie powiększyła jeszcze kilkakrotnie (miała ok 7 cm). Co to za choroba, jak to leczyć i jak zapobiegać? Czy inne róże mogą się zarazić? Pomóżcie!

(wypowiedź edytowana przez Pola 09. maja. 2007)

od gru.2006

2. PRZEDZIWNA CHOROBA Róży
10.maj.07 08:09
Wojo Pusz "wojtek_pusz"

Owe narosla to galasy szypszynca rozanego. W tychze galasach zimuja larwy i tam sie przepoczwarczaja wiosna. Najlepszym sposobem ograniczenia wystepowania tego szkodnika jest usuwanie narosli.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji