Ta roślinka na pewno zakwitnie jeszcze w maju, Ma już wyraźnie uformowane pąki kwiatowe. Na pewno należy do Asteraceae, przypuszczam, że to rodzaj kozibródTragopogon, ale czy łąkowy typowy, czy inny?
Siedlisko mojej roślinki to szpara między płytkami na peronie stacji PKP. Mijam ją codziennie od dłuższego czasu. Początkowo wyglądała jak kępa jakiejś trawy, a teraz formują się pąki kwiatowe na szczytach łodyg. O ile jej ktoś nie zniszczy, to będę mieć niedługo zdjęcia kwiatków, a potem owocostanów.
Pora na zdjęcia:
kozibród
aktualny pokrój:
kozibród4
tak wygląda dolna część roślinki:
kozibród3
z kąta liściowego wyrasta boczna łodyga:
kozibród5
na szczycie jednej z łodyg formuje się pąk:
kozibród2
na innej łodydze pąk jest już bardziej rozwinięty,
to widok pąka z boku i charakterystyczny kształt i unerwienie liści:
Mój kozibród wreszcie zagrał w otwarte karty i dziś rano (ok. 7: 30) zastałam go kwitnącego jednym kwiatkiem, a gdy pojawiłam się tam ponownie (ok. 16) kwiatek był już zamknięty. Ale krótkie spojrzenie na kwiatka pozwoliło mi stwierdzić, z jakim kozibrodem mam do czynienia - wielkim!!!
kozia bródka
Natomiast ładnie mogłam obejrzeć ''kozią bródkę'' po kwiatku, który otwierał się tylko w pełni dnia, ale nigdy wtedy, gdy ja tam byłam (wczesnym rankiem i po południu).
Teraz czekam na ogromnego dmuchawca (i chyba skuszę się na te nasionka...).
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)
⇒ szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji