bio-forum.pl

Asco z patyczków?

bez logowania - można przeglądać
Asco*

od maj.2009

1. Asco z patyczków?

Nic z tak dużymi zarodnikami nie mieści mi się w rodzaju Rutstroemia ani innych mi znanych:- (

Jesli macie jakieś pomysły prosze o nakierowanie... przynajmniej na rodzaj.

Zarodniki mierzyłem specjalnie pod dwoma obiektywami (40 i 100) i z dwóch owocników dla uniknięcia pomyłki. W obu przypadkach zakres bardzo podobny.

Pozostałe detale, jakby zaszła taka potrzeba, nieco później.

od mar.2025

2. Asco z patyczków?

Mirku, a przegrody na starszych zarodnikach widziałeś? Ciboria bolaris raczej.

od maj.2009

3. Asco z patyczków?

A wiesz że nie zauważyłem. Wczoraj naprędce wrzuciłem pod mikroskop żeby nie wyschły, lepiej sie warstwy obserwuje i na więcej czasu nie miałem. Dzis od świtu w pracy, więc tylko pozwoliłem sobie na przejrzenie NM. Nic nie znalazłem więc skorzystałem z "koła ratunkowego":-)

Widzę, że opłaciło się. Dzięki!

Postaram się wieczorem sprawdzić dokładniej, tym bardziej, że wśród nich był jeszcze jeden owocnik znacznie odbiegający barwą... bardziej czerwony.

od mar.2025

4. Asco z patyczków?

Patyczki grabowe. Nie ma co sprawdzać (chyba, że dla przyjemności) - ona na bank.:-)

Natchnąłeś mnie, by poszukać ich u siebie.:-)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji