bio-forum.pl

Przetacznik Leśny - sok

bez logowania - można przeglądać

od sie.2016

1. Przetacznik Leśny - sok
19.mar.17 17:39
Kacper Zięba

Witam.

Zna ktoś przepis na sok z przetacznika leśnego?

Znalazłem jeden:

Kwiatostany rośliny (świeżo zebrane) myjemy i kiedy są jeszcze wilgotne wyciskamy z nich sok (ręcznie bądź za pomocą maszynki do wyciskania soków). Wyciśnięty sok przechowujemy w lodówce, aby dłużej zachował swoją świeżość.

Używamy tylko rozwiniętych kwiatków, a nie całego ziela? W jaki dokładnie sposób wyciskami ten sok? Nie dodajemy tutaj żadnej cukru? Żeby to zrobić to przecież musiałbym mieć kilogramy tego zioła.

od cze.2010

2. Przetacznik Leśny - sok
20.mar.17 09:48
Piotr Grzegorzek

To niezbyt często spotykany gatunek. Obawiam się, że nie znajdziesz tyle kwiatostanów, które są skąpo kwiatowe, aby opłacało ci się inwestować w sprzęt do wyciskania.

od sie.2016

3. Przetacznik Leśny - sok
21.mar.17 19:54
Kacper Zięba

Słyszałem o zblendowaniu całego ziela i wycisnęcia tej "papki" przez gazę. Myślicie, że to dobry pomysł? Na pewno łatwiej byłoby zrobić niż z samych kwiatostanów.

od cze.2010

4. Przetacznik Leśny - sok
22.mar.17 06:23
Piotr Grzegorzek

Więcej soku zostanie na środkach do jego wyciśnięcia. Przy pozyskiwaniu surowca z natury jesteś bez szans. Na początku zainwestuj w plantację, najmniej 3 - 4 hektary, potem próbuj.

dawny uczestnik obecnie bez konta na forum

5. Przetacznik Leśny - sok
8.kwi.17 16:40
Adam M ("mynar")

Chcesz wykorzystać sok w celach leczniczych, czy kulinarnych? Ja bym zasypał cukrem i zrobił syrop, albo jak ktoś radził: zblendować, tylko później odstawiłbym żeby zawiesina opadła na dno i później zlać, ewentualnie jeszcze przez jakieś sitko albo watę na sitku.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji