18. 03. 2017; Zawilgocona, próchniejąca słoma (łodygi i liście) xTriticosecale. Owocniki do 1 mm średnicy. Wyłącznie na fragmentach roślin opanowanych przez grzyby niezwykle podobne do Lophodermium sp. (niestety jeszcze nie dojrzałe).
Ze względu na tę korelację rozważam coś w okolicach Sirotrema translucens? Chociaż zdając sobie sprawę z bogactwa gatunków tego rzędu liczę na pomoc Marcina (wszak zachęcał swego czasu do poszukiwania takich małych "galaretek"). A może Kustosze pomogą?:-)
Dorzucę jeszcze kilka fotografii mikro. Ponieważ obawiam się, że ich opis dokonany przeze mnie byłby (delikatnie to ujmując;-)) mało profesjonalny - zaniecham.:-)
Dikariofizy nieobecne. Podstawki przeważnie 4 sterygmowe, choć z mniejszą ilością też widziałem. Co do zarodników, było ich zbyt mało i nie mam pewności, czy pochodziły z badanego grzyba - pominąłem.
Przyślij
Świetnie, zasuszę i podeślę.:-) Przy okazji dorzucę te H. glandulosae "podejrzane" o posiadanie podstawek. Nie było okazji wcześniej przesłać.
Super!
Ależ fascynujące są grzyby - nawet takie malutkie.: D
Postanowiłem jeszcze raz przyjrzeć się tym "mini-Tremella". Tym razem owocnik znacznie mniejszy i razem z "asco-podłożem". Cieszę się bo wreszcie znalazłem zarodniki. Większość wprawdzie na sterygmach - ale za to w różnym stopniu rozwoju. Ciekawostka (zapewne bez znaczenia) - nierzadko jedna ze sterygm na podstawce jest widlasto rozgałęziona na szczycie.:-) Natomiast jest niemal pewne, że pokazane wyżej apotecja należą do Lophodermium (raczej nie L. arundinaceum) - ze względu na zupełnie inny wygląd parafiz. Może to tylko kwestia tego, że oglądałem dzisiaj nie zupełnie dojrzały owocnik. W każdym razie fajnie.:-)
Mam spokojne sumienie, że otrzymasz ode mnie Marcinie dobrze rokujący (jeśli chodzi o dojrzałość) materiał. Tylko jak Ty znajdziesz takie małe, wyschnięte "pypcie"?;-):-)
Wrzucam wyschnięte do wody i odzyskują dawny wygląd;-)
Jeszcze stary sposób, kolorowe kropki z markerów w pobliżu owocników które nas inspirują:-)
No tak, z kropkami dobry pomysł.
Marcinie grzybki wysłane.
Cięgle rozważam S. translucens. Ciekawe czy ten gatunek był notowany na nie-sosnowych Lophodermium?
Jakbyś jeszcze kiedyś nazbierał, to też poproszę.
Tak też pomyślałem i dosłownie przed chwilą przyszedłem do domu z porcją nowych owocników. Doślę.:-)
Pokażę jeszcze epibasidia, o których wspominałem wyżej. Wyglądają tak jak w opisie Tremella translucens - H. D. Gordona:
Tyle tylko, że słoma to jednak nie igła sosnowa.
Ale rodzaj żywiciela (Lophodermium) ten sam na słomie i sośnie - dlatego przychylam się do tego iż jest to Tremella translucens
Dziękuję Marcinie za Twoją opinię. Jeśli się nie mylę, to drugie stwierdzenie tego gatunku w Polsce.
Teraz wypadałoby ustalić gatunek żywiciela. Niestety nie mam dobrego klucza do Lophodermium, a na trawach występuje kilka gatunków. Jeśli więc ktoś dysponuje kluczem byłbym bardzo wdzięczny. Postaram się jeszcze uzupełnić ten wątek o makro i mikro fotografie tej osutki. Może uda się coś konkretnego wytypować?
Kończąc ten nieco "przydługawy" (mam na myśli własne wypowiedzi) wątek, podzielę się jeszcze moimi ustaleniami odnośnie żywiciela. Otóż obserwacja dojrzałych apotecjów i pomiary "mikro" - moim zdaniem prowadzą jednak do Lophodermium arundinaceum. Rozważałem nawet, ze względu na substrat, formę secalis. Tam jednak zdaje się worki powinny być krótsze, a zarodniki węższe? Ciekawe moim zdaniem spostrzeżenie dotyczy ułożenia zarodników w workach. W niektórych z nich są one wyraźnie poskręcane - dotychczas nie obserwowałem takich u Lophodermium.
Dostałem - to Tremella translucens
Cieszę się, że grzybki dotarły szczęśliwie i dziękuję Marcinie za ich szybkie oznaczenie.