bio-forum.pl

2016-10-10 Zabrze - drugi spacer po Miejskim Ogrodzie Botanicznym - częśc 2

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-10-10 Zabrze - drugi spacer po Miejskim Ogrodzie Botanicznym - częśc 2
5.mar.17 11:06
Piotr Grzegorzek

Idziemy dalej. Na początku żółto kwitnąca cynia wytworna - Zinia elegans.

Teraz dwa drzewa. Na lewo o ile dobrze pięmiętam sosna wejmutka - Pinus strobus, na prawo bez wątpienia świerk kłujący - Picea pungens.

Teraz bohaterem sesji zdjęciowej jest heliotrop peruwiański - Heliotropium arborescens lub jak kto woli Heliotropium peruvianum.

Czas na motyw grzybowy. Oto różanecznik - Azalea porażony przez mączniaka - Erysiphe azaleae.

Rosnąca tutaj werbena ogrodowa - Verbena hybrida jest także porażona przez mączniaka. Tym razem to Golovinomyces cichoracearum. Tym nie mniej stara się wyglądać tak dobrze, jak tylko to możliwe.

Po raz pierwszy w życiu spotkałem Melampodium paludosum.

Były też gatunki trywialne, tak jak ten słonecznik - Helianthus annus.

Inna osobliwość, także po raz pierwszy przeze mnie widziana to trojeść antylska - Asclepias currasavica.

A teraz trzy w jednym. Oto mięta - Mentha porażona przez mączniaka - Erysiphe biocellata na którym wyraźnie rozwija się nadpasożyt - Ampelomyces quisqualis.

Mają tutaj także bardzo niebezpieczny krzew. To sumak - Rhus toxicodendron. Od niedawna to Toxicodendron pubescens. Jego też spotkałem po raz pierwszy.

Jest tutaj jeszcze trzmielina oskrzydlona - Euonymus alatus. I z nią widziałem się pierwszy raz.

od cze.2010

2. 2016-10-10 Zabrze - drugi spacer po Miejskim Ogrodzie Botanicznym - częśc 2
27.wrz.20 20:36
Piotr Grzegorzek

Zamiast Toxicodendron pubescens powinno być Toxicodendron radicans.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji