bio-forum.pl

Ciekawy z sekcji Pluteus.

bez logowania - można przeglądać
Pluteus

od maj.2009

1. Ciekawy z sekcji Pluteus.

2016, 10, 23 jeden niewielki owocnik, substrat nieznany.

.

Na pewno sekcja Pluteus ale brakuje mi pomysłów.

P. primus odpada ze względu na brak sprzążek. Co prawda w dolnej warstwie skórki kapelusza znalazłem niby jedną ale nie jestem nawet pewien czy to nie jakaś deformacja. W każdym bądź razie elementy końcowe na pewno bez sprzążek.

W zasadzie elementy końcowe typowe dla tej sekcji ale kilka znalazłem bardziej rozdętych.

.

Zarodniki: 6, 70-8, 04 x 7, 73-8, 04um Q=1, 24-1, 52 Qm=1, 38

.

Cheilocystyd jak na razie nie udało mi się wyizolować, żeby obejrzeć dokładnie w całej krasie ale juz na pierwszy rzut oka widać że bardzo krótkie w stosunku do szerokości.

.

Intermedia cystydy jak i pleurocystydy bardzo podobne, rzadko z wytworzonymi hakami a jeśli juz to tylko podwójne i bardzo krótkie.

Ale tu długo by opisywać chyba lepiej pokazać:

.

Z tak szerokimi pleurocystydami i krótkimi cheilocystydami to korzystając z kluczy i opisów do gat. europejskich to mi najbliżej do P. primus sensu Kovalenkoi obecnie chyba już uznawany za odrębny gatunek P. kovalenkoi bo co innego z tak brązowym kapeluszem???

P. rangifer jeszcze podobny ale ten powinien mieć pleurocystydy z hakami a w moim przypadku takich to zaledwie może coś około 1-2%.

od maj.2009

2. Ciekawy z sekcji Pluteus.

chyba już wczoraj zmęczony byłem, źle wpisałem wymiary zarodników:

6, 70-8, 04 x 4, 73-6, 29 um

od wrz.2005

3. Ciekawy z sekcji Pluteus.

P. kovalenkoi

dane

(wypowiedź edytowana przez ramayana 24. lipca. 2021)

od maj.2009

4. Ciekawy z sekcji Pluteus.

Tu będzie problem, nie zrobiłem notatek więc tylko to co pewne:

NAZWA: P. kovalenkoi

DATA ZBIORU: 2016, 10, 23

WOJEWÓDZTWO: podlaskie

POWIAT: białostocki

GMINA: Supraśl

ATPOL:

SIEDLISKO: x

SUBSTRAT: x

LICZEBNOŚĆ: jeden owocnik

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji