bio-forum.pl

2016-08-27 Z Chrzanowa do Byczyny - część 5

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010
#0

1. 2016-08-27 Z Chrzanowa do Byczyny - część 5
18.lut.17 23:05
Piotr Grzegorzek

W kolejnym odcinku ruszamy do przodu trasą oznaczoną kolorem ciemnofioletowym. Po prostu, prosta trasa.

Na początku rozglądamy się po skrzyżowaniu.

Potem prujemy przed siebie. Wszędzie mamy o czynienia z bardzo mieszanym borem.

Dla urozmaicenia typowy, częsty przedstawiciel lokalnej flory. Po porostu ostrożeń warzywny - Cirsium oleraceum.

Potem kolejne skrzyżowania leśnych dróg, jak widać rzadko używane.

I ponownie prujemy przed siebie.

Teraz zwracam uwagę na orlicę pospolitą - Pteridium aquilinum agg.

I ponownie większy skok przed siebie. Po prostu to trzeba było przejść.

Tutaj też powinna być boczna linia oddziałowa, ale po prostu zanikła.

Ponownie zwracam uwagę na orlicę pospolitą - Pteridium aquilinum agg. Wiadomo, że nie wiadomo, który to z drobnych gatunków.

Nader często bywa tutaj tojeść rozesłana - Lysimachia nummularia.

Po tym krótkim przerywniku prujemy dalej.

Jesteśmy prawie przy końcu tego odcinka. Teraz będzie element synantropizacji. Oto mlecz polny - Sonchus arvensis.

W tutejszym drzewostanie pojawia się więcej drzew liściastych. Jest też domieszka świerka pospolitego - Picea abies.

I na zakończenie coś grzybowego. Na początku sesja zdjęciowa z drobnołuszczakiem żółtym - Pluteus leoninus. Nie widuję często tego gatunku.

Następnie jest borowik ceglastopory - Boletus erythropus lub po nowemu Neoboletus luridiformis.

Zerkam przed siebie. Tam w prześwicie majaczą stawy Groble.

Oto ostatnie grzyby. Zaczyna gęstoporek cynobrowy - Pycnoporus cinnabarinus.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji