bio-forum.pl

Pluteus pallescens?

bez logowania - można przeglądać
Pluteus

od maj.2009

1. Pluteus pallescens?

P. phlebophorus?

P. nanus?

czy P. pallescens?

Jako tytułowego wstawiłem tego ostatniego a to z jednego powodu.

Czy słusznie bardzo proszę o sugestie bo nigdy z nimi nie miałem do czynienia a literatura podaje, że właśnie ten gatunek od dwóch pozostałych różni się cystydami. Mianowicie w jego budowie ma brakować cystyd typu "lageniform".

Oceńcie sami za jakie można je uznać. Chyba z pół godziny przeglądałem dwie blaszki po kawałku i to co mi się udało znaleźć prezentuję.

2016, 08, 02

PK. okolice Pólka, zadrzewienie liściaste

.

Jeśli chodzi o cystydy to praktycznie wszystkie skupione są na, lub tuż przy ostrzu blaszki. Na bokach blaszki znalazłem zaledwie kilka chociaż też nie jestem w tym przypadku aż tak pewny w jakim miejscu rosły, bo zarodników cholernie dużo i kilka płukanek materiał rozwalało.

ostrze

.

tu prezentuję jedyne miejsce gdzie znalazłem kilka cystyd niejednoznacznych

..

takich natomiast w preparacie znalazłem zaledwie kilka i tę prezentuję bo najbardziej zbliżona chyba formą do lageniform

od maj.2009

2. Pluteus pallescens?

Chyba jednak za bardzo zasugerowałem się wyglądem cystyd i chociaż nie bardzo wiem jak określić zabarwienie kapelusza... ale chyba bardziej pasuje do Pluteus cinereofuscus?

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji