bio-forum.pl

Otidea ... bez konkretnego pomysłu?

bez logowania - można przeglądać

od maj.2009

1. Otidea ... bez konkretnego pomysłu?

No może i pomysł jest ale jak tu sie ma makro mojego do prezentowanego znaleziska z Finlandii?... ano nie za bardzo:- (

A mam na mysli Otidea caeruleopruinosa?

Siedziałem nad nią wczoraj i żadnego pomysłu:- ( Dziś po kolei jeszcze raz zacząłem sprawdzać wszystkie detale i z tych co sprawdziłem to mi żadnen nie odbiega od opisu Otidea caeruleopruinosa... chyba, że właśnie makro. Ale z kolei jak weźmiemy pod uwagę zmienność zabarwienia innych gatunków to dlaczego by i ten nie mógłby nas pozwodzić nieco swoimi kolorami?

Owocniki znalezione w dniu 15, 08, 2016 w Puszczy Knyszyńskiej. Występowały w dwóch grupach w odstępie kilku metrów. Jeden pojedynczy, ale tego jeszcze nie mikroskopowałem, pomiedzy dębami a świerkiem. Druga grupa rosła tuż u podstawy dębu, w zasadzie "przytulona" do jego korzeni. Tą prezentuję.

Owocniki duże... a reszta na zdjęciach.

.

grubość owocnika powinna być 700–950um, u mnie wyszło w górnej granicy... pewnie kwestia dociśnięcia szkiełka?

.

Worki powinny mieć 144–200

.

Tekstury tak jak powinny być o ile dobrze interpretuję to co widzę?

Subhymenium zbudowane raczej z komórek cylindrycznych.

Medullary excipulum typowa textura intricata.

Ectal excipulum zbudowane z komórek co do których nie mam pewności ze względu na małe opatrzenie ale podejrzewam, że na pewno nie jest to typowa t. angularis.

Bądźcie tak mili i podpowiedzcie czy tą można zakwalifikować do textura prismatica-angularis?

nadmienić tu muszę, że jest w niektórych miejscach dość zmienna.

I jeszcze oczywiście zarodniki. Mierzyłem kilka razy pod setką więc pomiary raczej dokładne. Niektóre wczorajsze pomiary wyszły nieco większe. Zdarzały się zarodniki nawet do prawie 13um, ale to wyjątki.

Niżej z dzisiejszego pomiaru;

.

Mógłbym jeszcze mierzyć pozostałe detale ale i tak pewnie na darmo napracowałem się:- (

Jak znam życie wszyscy wręcz "przepadają" za tym rodzajem:-))

od paź.2009

2. Otidea ... bez konkretnego pomysłu?

Mirku, siedzę i myślę, pomijając strukturę wewnętrzną, może to O. onotica, co prawda powinna mieć różowawe tony na hymenium, ale Sam piszesz że są zmienne, a zarodniki pasują jak ulał.

od maj.2009

3. Otidea ... bez konkretnego pomysłu?

Dlatego pytam o teksturę Ectal excipulum!

Jeśli uznać ją za textura prismatica-angularis to bliżej mu do sekcji concinna.

Jeśli jednak mylę się i jest to Textura angularis to jak najbardziej sekcja Otidea bufonia-onotica, no i O. onotica jak najbardziej.

Jak widzisz trafił się okaz nietypowy i lepiej zapytać zamiast od razu wywalić do kosza. Nie dość, że wygląd trochę nie taki to jeszcze te małe zarodniki a na dodatek jak dla mnie tekstura która wydaje się być prismatica-angularis.

Wczoraj sprawdzałem inne w podobnym wieku ale wybitnie spod świerków i tu wszystko bez zarzutu. Wszystkie wymiary w normie:-))

od paź.2009

4. Otidea ... bez konkretnego pomysłu?

A dlaczego do kosza? Ja swoją O. onotica zgłosiłem, Błażej potwierdził oznaczenie i zaakceptował.

od maj.2009

5. Otidea ... bez konkretnego pomysłu?

Masz u Błażeje lepsze "chody":-)))

O. onotica jest gatunkiem dość pospolitym.

to jeszcze dla przykładu żeby nie być gołosłownym, struktura tej O. onotica z postu wyżej;

Może się mylę, ale dla mnie jakby inna? Albo zmienność w ramach jednego gatunku, ale tego nie będę wiedział dopóki nie nabiorę wprawy, czyli nie "przelecę" z kilkudziesięciu owocników tego gatunku.

Albo ktoś kto już przerabiał, mnie oświeci:-)

od maj.2003

6. Otidea ... bez konkretnego pomysłu?
14.lut.17 07:53
Anna Kujawa "AniaK"

oj, to ona jest (i ta Błażejowa) do usunięcia z rejestru

od maj.2009

7. Otidea ... bez konkretnego pomysłu?

Czyli rozumieć mam, że takie "dewiacje" w teksturze Ectal excipulum sa czymś normalnym dla tego gatunku?

I teraz mam znów niemały problem: musze znaleźć coś z sekcji Otidea concinna i zobaczyć jak tam ta tekstura wygląda?

- ale w sumie wymiary zarodników i tak sa zastanawiające?

Niby owocniki już "rozwalające" się a zarodniki zdecydowanie mniejsze w porównaniu do sprawdzanych z tego gatunku owocników młodszych?

(wypowiedź edytowana przez mirek63 14. lutego. 2017)

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji