bio-forum.pl

Rzadko z owocnikami - pustułka pęcherzykowata

bez logowania - można przeglądać

od gru.2005

1. Rzadko z owocnikami - pustułka pęcherzykowata

Pustułkę pęcherzykowatą - Hypogymnia physodes widzieli chyba wszyscy, mniej, lub bardziej świadomie. Pewien znajomy mnie pytał, czy jego wiśniom nie zaszkodzi mech porastający konary. I pokazuje mi kożuch... plech pustułki:-)

Okazy pustułki pęcherzykowatej wytwarzające owocniki to wielka rzadkość, zwłaszcza zważywszy stosunek ilości takich znalezisk do ogromnej liczebności napotykanych plech tego porostu.

Na poniższym obrazku fragment terenu moich penetracji w Beskidzie Niskim - młode modrzewie o pokryciu porostowym do 100% powierzchni gałęzi.

Jest tego, bagatelka, dziesiątki hektarów - chciałoby się rzec, że łatwiej igłę w stogu siana wypatrzeć. Ale jest tam tyle ciekawostek porostowych, więc może przy okazji się poszczęści...

Poszczęściło się:-)

No, to poszukajmy wspólnie:-)

Na poniższym zdjęciu wśród panoszącej się wszędzie pustułki pęcherzykowatej Hypogymnia physodes (jest i w kadrze p. rurkowata H. tubulosa) pysznią się okazałe plechy brodaczki kędzierzawej Usnea subfloridana i mąklika otrębiastego Pseudevernia furfuracea. Tamtejsze brodaczki, włostki i nie tylko:-) to tematy na przyszłość, w miarę, jak mi czas pozwoli.

Tymczasem wypatrujmy owocników naszej pustułki:

Nic nie widać? To podejdźmy bliżej:

To było moje pierwsze znalezisko na stanowisku (tych kilka niepozornych miseczek na I planie). Posypały się kolejne, tego dnia i na następnych wycieczkach, a wszystkie przy okazji obserwacji innych porostów, zwłaszcza krzaczkowatych, które powracają w czystą już okolicę.

Pora więc na galerię wybranych co ciekawszych okazów Hypogymnia physodes z apotecjami, a odnajduję coraz to nowe praktycznie na każdym wypadzie do mojego porostowego światka:-)

od gru.2003

2. Rzadko z owocnikami - pustułka pęcherzykowata

piekne :)

od gru.2012

3. Rzadko z owocnikami - pustułka pęcherzykowata
10.lut.17 17:50
Piotr Stanczak "doniu"

Rzeczywiście bardzo obrodziły. Ja spotkałem tylko pojedyncze owocniki na plechach. Piękna miejscówka.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji