bio-forum.pl

2016-08-25 Chrzanów - przez Podwale do cmentarza żydowskiego i ulicy Grunwaldzkiej

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-08-25 Chrzanów - przez Podwale do cmentarza żydowskiego i ulicy Grunwaldzkiej
9.lut.17 21:52
Piotr Grzegorzek

To jedna z często przemierzanych tras. Na początku osławiony wiadukt w ciągu ulicy Krakowska. To tutaj w 2008 roku płonęła cysterna z gazem.

Stoję teraz przy skrzyżowaniu ulic Trzebińska i Szpitalna. Patrzę jeszcze raz z oddali na wiadukt.

A to już ulica Podwale i sesja zdjęciowa z babką lancetowatą - Plantago lanceolata.

Następnie bardzo przebudowany dom. Z pierwotnego został tylko fragment fasady czyli ceglana ściana poniżej dachu. Okna też wymieniono.

A teraz będzie po prostu pokrzywa zwyczajna - Urtica dioica.

Następnie mamy szczawik żółty - Oxalis fontana.

Teraz przeszedłem skrzyżowanie ulicy Podwale z ulicą Kadłubek. Właśnie stoję na niej.

Ten dom też znajduje się przy ulicy Kadłubek.

W tej okolicy korzystając z ostrego słonecznego światła zajrzałem do wnętrza kwiatów wilca purpurowego - Ipomea purpurea.

A to niedawno ogolony nasyp linii kolejowej. Od niego wzięła się nazwa ulica Podwale.

Teraz jestem na cmentarzu żydowskim w okolicy ohelu Salomona Bochnera, pierwszego rabina w Chrzanowie.

Tutaj ostre światło słoneczne wydobyło reliefy na macewach.

Potem zwróciłem uwagę na jaskra wielokwiatowego - Ranunculus polyanthemos.

Oto połamana macewa.

Są też siewki dębu porażone przez mączniaka. Dla Index Fungorum to Erysiphe alphitoides, dla MycoBank to wciąż Microsphaera alphitoides.

I jeszcze trzcinnik piaskowy - Calamagrostis epigeios na tle macew.

Następnie spojrzenie na zewnątrz z ohelu Halberstamów.

Wracamy do bramy. Mijamy kolejną mocno uszkodzoną macewę.

I kolejna macewa ze znakomicie wydobytym przez ostre światło reliefem.

A to jeden z pniaków po ściętej czeremsze zwyczajnej - Padus avium.

Wracam idąc ulicą Świętokrzyską, biegnącą równolegle do linii kolejowej. Na początku mamy butwiejący pniak po topoli kanadyjskiej - Populus x canadensis. Drzewo ścięto na początku lat 90. ubiegłego wieku.

Teraz linia kolejowa po niedawnym goleniu.

Następnie kwiat jeżyny popielicy - Rubus caesius.

Potem z kronikarskiego obowiązku uwieczniłem przebudowywany dom przy ulicy Świętokrzyskiej.

Gdzieś tutaj na poboczu pojawił się ślaz zaniedbany - Malva neglecta.

Ostatnie zdjęcie przedstawia widok z tytułowej ulicy Grunwaldzka w kierunku Alei Henryka.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji