bio-forum.pl

2016-11-24 Katowice - architektura i przyroda

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-11-24 Katowice - architektura i przyroda
7.lut.17 21:24
Piotr Grzegorzek

Tego dnia brałem udział w jednym ze spotkań Polskiego Towarzystwa Botanicznego. Wysiadłem przy ulicy Francuskiej. Oto linia kamienic na trawersie cmentarza katolickiego.

Mając trochę czasu wszedłem na cmentarz.

Zostało jeszcze sporo dekoracji z 1 listopada.

Trafiają się tutaj interesujące nagrobki.

Poza tymi wyjątkami zwyciężają "blaty laminowane kuchenne".

Podobnie jest na sąsiednim cmentarzu ewangelickim, chociaż tutaj na pierwszym planie jest bluszcz pospolity - Hedera helix.

Oto kolejny fragment granicy pomiędzy cmentarzami.

Oto kolejna grupa "blatów laminowanych kuchennych".

Oto kolejne dzieło sztuki sepulkralnej.

Wychodzę.

Teraz oglądamy okolicę skrzyżowania ulicy Francuskiej i Jagiellońskiej.

Oto jedna z kamienic przy ulicy Jagiellońskiej.

A teraz przez koronę robinii akacjowej - Robinia pseudoacacia spoglądam na gmach Wydziału Biologii i Ochrony Środowiska Uniwersytetu Śląskiego. Studiowałem tam. Te drzewa też pamiętam z tamtych czasów.

Teraz znajdujemy się w szczególnym miejscu dla niedawnej historii. Gmach ze sporą liczbą okien to siedziba byłego Komitetu Wojewódzkiego PZPR. Na lewo od niej znajduje się obiekt zbudowany w czasach Zdzisława Grudnia i nie ważne co się tam dzisiaj dzieje, dla wielu to wciąż "Decymber Palace".

Jest już po spotkaniu. Idę do autobusu. Oto widok w osi ulicy Mielęckiego w kierunku ulicy Warszawskiej. Klasyczna miejska pustynia.

A to już kolejny fragment miejskiej pustyni, czyli ulica Warszawska.

Ten obraz próbuje się przełamywać takimi środkami.

Innym środkiem zastosowanym na rynku są pionowe ogrody.

Posadzono też pewną ilość drzew.

A to już rzeka Rawa widziana od strony alei Korfantego.

I jeszcze jeden z ogrodów wertykalnych. Całkiem sympatyczne rozwiązanie, dzielące miejską przestrzeń.

I na końcu rzut oka zza ogrodu na kamienicę przy skrzyżowaniu z ulicą Moniuszki.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji