bio-forum.pl

2016-09-29 Zabrze - spacer po Miejskim Ogrodzie Botanicznym - część 6

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-09-29 Zabrze - spacer po Miejskim Ogrodzie Botanicznym - część 6
7.lut.17 08:09
Piotr Grzegorzek

W kolejnym etapie mojego spaceru ponownie natknąłem się na werbenę patagońską - Verbena bonariensis. Jak zaznaczyłem uprzednio, raz sadzimy, potem plewimy.

W tym wypadku stawiam na rudbekię dwubarwną - Rudbeckia bicolor.

Kolejny gatunek to po prostu tulipanowiec amerykański - Liriodendron tulipifera.

To drzewo uważam za topolę holenderską - Populus x canadensis "Marylandica".

Teraz będą dwie fotki rodzajowe.

A tutaj już znajduje się mahonia pospolita - Mahonia aquifolium. Na jej liściach znalazłem rdzę - Cumminsiella mirabilissima.

Następnie bardzo fotogeniczny wilczomlecz mirtowaty - Euphorbia myrsinites.

Kolejną osobliwością jest zawilec wielkokwiatowy - Anemone sylvestris. Dziwna jest tylko pora kwitnienia, więc może to nie on, tylko coś łudząco do niego podobnego.

Jest też trywialny wrotycz pospolity - Tanacetum vulgare. To nawiązanie do pierwotnej idei tego ogrodu. Miały tutaj być eksponowane przede wszystkim gatunki rodzime dla tej części Śląska.

I jeszcze łan białych astrów - Aster z jednym zaplątanym pomiędzy nie fioletowym.

Następnie onętek - Cosmos bipinnatus.

I ponownie widok ogólny spod korony kasztana jadalnego - Castanea sativa.

Następnie artystyczne ujecie owocującej róży - Rosa.

Potem równie artystyczne ujecie bylicy pospolitej - Artemisia vulgaris. Artystyczny efekt podkreśliła konieczność osłabienia zdjęcia.

I już na koniec trywialna nerecznica samcza - Dryopteris filix-mas

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji