bio-forum.pl

Zagadkowe Entoloma?

bez logowania - można przeglądać
GRej297024

od mar.2025

1. Zagadkowe Entoloma?

28. 06. 2016; Las liściasty z dom. sosny. W zasięgu korzeni akacji, jesionu, dębu, wiązu, bzu czarnego i może głogu. Sądzę jednak, że w przypadku tych Entoloma partner mikoryzowy, jeśli w ogóle istnieje - ma drugorzędne znaczenie. Około 50 drobnych (do 4 cm/śr.) owocników z wyraźnie ochrowym odcieniem. Może komuś się skojarzą z jakimś konkretnym gatunkiem? Oczywiście chętnie się ich pozbędę.:-) Myślę, że warto je "rozszyfrować" - no i okolice E. clypeatum/sepium - wykluczam.

(wypowiedź edytowana przez przemochle 05. lutego. 2017)

od mar.2025

2. Zagadkowe Entoloma?

I jeszcze "wnętrze" moich Entoloma sp.

Zarodniki średnio: 9, 95x8, 10; Q=1, 23 (1, 1-1, 3)

Cheilocystydy:

Podstawki:

od lis.2008

3. Zagadkowe Entoloma?
6.lut.17 23:55
ala mikołaj "wink"

ojeny, cystydy są! to jest okazja, żeby Błażej łyknął i nie był przy okazji smutny, że Entoloma: D

na pocieszenie Ci powiem, że z moją jedną taką (z cystydami) mordowałam się miesiąc i nic sensownego nie wymyśliłam

od mar.2025

4. Zagadkowe Entoloma?

:-) Toś mnie pocieszyła.;-) Właśnie zasypiam przed FAN, inne też przejrzałem i wiem, że nic nie zdziałam. Totalna porażka.:- (

od wrz.2005

5. Zagadkowe Entoloma?

popatrz na E. inusitatum

od mar.2025

6. Zagadkowe Entoloma?

Dziękuję Błażeju za cenną podpowiedź. Nie mam wprawy w analizowaniu "HDS", tym niemniej wg mnie są szanse, że Twoje typowanie jest trafne. Niestety nie dysponuję grafiką, jak to powinno wyglądać.:- (

Proszę zatem o komentarz, jeśli to możliwe.

Skórka kapelusza: pomiary strzępek, mniej lub bardziej widoczna inkrustacja i wnętrze niektórych z nich.

Komórki tramy pod skórką:

od wrz.2005

7. Zagadkowe Entoloma?

pasuje

od mar.2025

8. Zagadkowe Entoloma?

O! Dzięki: D

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji