bio-forum.pl

2016-11-26 Oświęcim - płynie Soła płynie - część 1

bez logowania - można przeglądać

od cze.2010

1. 2016-11-26 Oświęcim - płynie Soła płynie - część 1
2.lut.17 10:14
Piotr Grzegorzek

Tego dnia kręciliśmy materiały do filmu pt. "Płynie Soła płynie". Zasadniczym celem było pokazanie bardzo czystej rzeki, także o tej porze roku. Pierwszym planem filmowym była kładka pomiędzy ulicami Cicha i Bulwary. Zerkam z niej w stronę Mostu Piastowskiego.

Następnie patrzę z biegiem rzeki. Poziom wody jest wyraźnie wyższy niż latem. To normalne.

A to już kępa wierzb - Salix przy Moście Piastowskim.

Będąc w tej okolicy nie sposób pominąć Zamku Książąt Oświęcimskich.

Schodzimy nad rzekę.

Zaplątane w gałęziach suche teraz zielsko to komunikat - Soła, tu byłam.

Ponownie zerkam na kładkę i most.

Potem kamerzysta czynił swoją powinność, znaczy się kręcił przebitki a ja ruszyłem do miasta w poszukiwaniu zniczy. Trudno było, ale udało się je zakupić. Będą nam potrzebne na końcu. Teraz schodzą na ulicę Bulwary. Apartamentowiec rośnie.

Wkrótce widok zamku z tej strony oraz widoki z okien zamku w drugą stronę przejdą do historii. Sorry, takich mamy urzędników.

Kierując się ku kładce mijam świerk kłujący - Picea pungens.

Następnie przechodzę obok grupy wierzb płaczących - Salix alba "Tristis".

Jeszcze raz zerkamy na apartamentowiec w budowie.

Teraz następuje zmiana planu filmowego. Przenosimy się w rejon przecięcia rzeki przez linię kolejową. Na początku uprawiane pole uprawne oraz spora linia przesyłowa.

Most ginie w gęstwinie.

Filary mostu są pomalowane.

Ten filar latem obchodziliśmy suchą stopą.

Teraz poziom bardzo czystej wody jest znacznie wyższy.

⇒ dodaj wypowiedź
to strona wątku; nowy wątek/zapytanie można dodać na stronie działu lub w innym dziale forum
bio-forum.pl służy nam od 2001 roku; swój kształt zawdzięcza prostym zasadom:
Trzymamy się tematu forum. Nie drażnimy się. Ma być miło :)szerzej o zasadach i coś jak regulamin
ta strona być może używa ciasteczek (cookies), korzystając z niej akceptujesz ich użycie — więcej informacji